Jawapan mak...

Bismillahirrahmanirrahim…(pilihlah aku untuk ikhlas)

I love Allah , I adore Rasul

Friday : 11112011
11 : 13 pm
Secret Garden 0f 69
Please Remain Seated =)

Hurm… (sejak bila pandai hurm ni?)

Bila dah masuk bulan-bulan terakhir dalam setiap tahun ni al-maklumlah… kenduri kawin pun padat ja tarikhnya… hoho =) dasyat… ok, sy bukan mahu memulakan entri yg berbau BM atau yg sekutu dengannya ye harap maklum…=)

Ok.. berbalik kepada tunjang utama… amboih.. sejak pandai buat rancangan mengajar ni, bertunjang-tunjang la pulak ye…=p Ok, lari topik lagi… Bila dah kenduri kawin pun makin bertimbun-timbun jemputannya, makin selalu sgtla terserempak dgn butik-butik pengantin… mcm tahu2 je ye… heh.. kalau dekat butik mesti dia akan pamerkan baju-baju pengantin  dkt dalam balang kaca tu kan.. pernah tgk2? =P Mestila pernah kan….(sy dah dpt bc fikiran anda yg sedang memikirkan baju kawin anda mcm mana =p)  Baru-baru ni, bila terlintas sebuah butik pengantin sambil mata menjeling ke baju-baju yg dipamerkan, tiba-tiba terkeluar ayat ni :

“ Nanti kalau kakak kawin, kakak nak pakai baju kurung biasa ja, baju yg nanti kalau boleh, boleh di ulang pakai, pakai pi kuliah ke, pi kenduri kawin ke, jadi baju raya ke..hmm..kan jimat.. + lagi best boleh mengimbau kenangan manis =)”

Aiseh men… tiba2

Mak pun jawab :

“ Hmm… betul.. pakai baju yg simple sudah… tak payah duk pakai bekung tak bekung, gerder tak gerder, sampai nak sembahyang pun bukan main susah… tok sah duk bermake-up2 lah sgt, biar mak mertua tgk natural ja muka tu… nak semayang pun senang kalau tak sakan sangat make-up…sat gi kalau duk make-up dasyat2 sgt, habis kenduri mak mertua kata, Allah, jerawat penuh muka… hahaha =)”

Mak sambung lagi…

“Adik, nanti kawin, adik bgtau dekat bakal isteri adik kata, mak sy tak mau awk pakai make-up tebal-tebal, mak sy nak tgk muka natural awk je…=)” Sampai adik sy pun kena haa…

Boleh tahan jawapan mak…=)
Oh Tuhan, aku sgt bangga punya ibu sepertinya… Terima kasih Allah =)

Ok… berbalik kepada jawapan mak sy…
Dalam banyak-banyak yg mak kata, perkataan sembahyang  memberi getaran yg sgt hebat buat sy… Kawan-kawan tak rasa mcm tu?
Walaupun mak simpulkan dalam nada yang sebegitu, serius dari hati solat sgt memberi kesan dari segala yg lain yg mak katakan…

Jawapan mak ingatkan sy lagi, dimana pun kita, situasi apa pun kita, anyhow anywhere, solat itu perlu dilaksanakan bila sampai waktunya…
Jawapan mak ingatkan sy lagi, jangan ambil remeh soal solat, solat adalah lebih baik daripada isi dunia…
Jawapan mak ingatkan sy lagi, biar taat pada suami itu syurga sekalipun, kalau solat masih tidak sempurna, mampu ke sy nak gapai syurga…
Jawapan mak ingatkan sy lagi, solat bukan sekadar solat, solat bukan sekadar memenuhi kewajipan, tapi solat menghindarkn diri sy daripd melakukan kemaksiatan…
Jawapan mak ingatkan sy lagi, solat bukan bebanan, tapi tanda Allah kasih,cinta dan rindu pada hamba-NYA…


Oleh itu Athirah, jgn lengah-lengahkan solat ye, jgn selalu bagi banyak alasan… Mati tu bila-bila ja Athirah... Jangan bila susah je dah tak nak solat, asal tak de kemudahan je, dah merungut tak mau solat… amboi.. besar sgt ke diri tu nak runtuh-runtuhkan tiang agama yg nabi bawak? Susah payah nabi bawak sampai berdarah-darah kaki merpertahankan agama.. ewah.. senang-senang je Athirah nak runtuhkan ye… Apa yg Tuhan bagi dkt Athirah sekarang dah cukup bagus dah.. kenapa? Tak cukup lagi ke?  Tuhan dah jadikan Athirah cukup sifat dah untuk tunai solat… eh2..tak cukup lagi ke? Melampau betul… Jadi Athirah… Sila double triple fourple check solat anda ye… sebelum Tuhan tolong double check untuk Athirah… =)

Tingkatkan kualiti amal.


Firashatul Jannah


p/s 1 : gerder? Sy pun tak reti nak explain… tapi girls mesti tahu =) tahu tak? =p

p/s 2 : untuk En.Future Zauj (baca: siapa2 pun dia yg Tuhan bg) i.Allah, jgn risau, sy tak akan      bazirkan duit anda ye =) Ok, penulis sedang syok sendiri =p (baca: sila booo sama dia…=p)

p/s 3 : AMARAN YG SGT KERAS!! Sila jgn buat kontroversi ye dgn statement sy di p/s 2 tu..=p
           AB pisang mat… nehi2 kontroversi + gossip2 ok =)=P



6 comments:

wardatul_syauQah said...

salam..
hehe.. sronok bace entry ni..
like3x..
nk tanye sat, mcm mane kak tirah buat header tu masuk bhgn body??
rse macam comel la plk bwt camtu..
hehe..

p/s: promote2 la ye.. insyaAllah, sy ingat nk tmbh income sket.. hehehe..promote kt org2 t'dkat ngan kak tirah je la.. sbb sng sket nk caye.. (^_^)

Firashatul Jannah said...

suke ajee...=p erm.. k.trah cari dkt lyssasecret.com rasanya.. tak pun try cari tutorial rapatkan headr dgn body..=)

psst: i.Allah... k.trah promote =)

Mujaheedah Goten said...

dari awal sampai habis comment tercinta kat ats ni, bibir ni tak henti mengukir senyum lebar. terima kasih sbb hadiahkan point utk senyum. p/s: nak jugak header? cane nak buat? cantik. :) <33

Firashatul Jannah said...

terima kasih MG =)

Firashatul Jannah said...

HEADER?? ANIS YG CANTIK TLG BUATKAN... BOLEH NEGOTIATE DGN DIA YE =)

IsMi Na-G-hah said...

ya Allah, rindu pada kalian, rindu pada Allah n nabi....
hebatnyer tautan ukhuwah yang dikurnia Allah=))

 
This Blog Are Protected By Me . DO NOT OPEN MY PAGESOURCE . Full Designed by -Nur Irdina Zakaria-
...