Alhamdulillah...

Bismillah...(ikhlaskan..)

     Result dah keluar.... 
         Alhamdulillah wa syukurillah...

Mabruk ya sohabati mahbubati...:-)

Salam Indah
   Firashatul Jannah

p/s: syukran sahabat2 permata hati di atas doa kalian..
p/s: dear doc permata hati, syukran diatas doa kamu...

Doa seorang shbt buat shbtnya yg lain...

Dimulakan dgn basmalah yg penuh barakah..(ikhlaskan niat)

Buat sahabat2 permata hati Islam

Segala puji-pujian itu hanya milikmu wahai Tuhan penentu segala takdir. Selawat dan salam buat Rasul junjungan petunjuk sepanjang zaman, Nabi Muhammad s.a.w dan ahli keluarga serta para sahabatnya yang umpama bintang-bintang bergemerlapan.

Ya Allah…
Dalam perjalanan kehidupan ini telah Engkau jadikan bagiku seorang teman. Sedangkan ia adalah diluar jangkaan dan sangkaan hambaMu ini. Aku tetapkan baginya satu peraturan yang hanya Allah yang akan menentukan segalanya.

Ya Allah…
Dalam kekalutan begini, dia pergi menyendiri dan hanyalah dititipkan suatu pesanan melalui seorang teman buatku. Dimanakah salahku wahai Tuhan dan tunjukkanlah dimana silapku. Jangan Engkau biarkan aku begini tanpa diketahui apakah kesalahan yang telah aku lakukan terhadapnya.

            Ya Allah…
            wahai Tuhan, aku dengan penuh rasa kehambaan yang penuh kehinaan memohon padaMu bagi pihaknya, kerana dia adalah sahabatku.

            Ya Allah…
            Ampunilah daku dan sahabatku dan masukkanlah kami kedalam rahmatMu dan Engkau adalah Tuhan yang maha penyayang.

            Ya Allah…
            Jangan Engkau tinggalkan untuknya suatu dosa melainkan telah Engkau ampunkan. Dan tiada suatu aibnya, melainkan telah Engkau tutupinya. Tiada suatu dukanya melainkan telah Engkau hilangkan daripadanya. Tiada suatu hutangnya melainkan telah Engkau bayarkannya. Tiada suatu kesakitan melainkan telah Engkau sembuhkannya. Tiada suatu hajatnya dari keperluan dunia dan akhiratnya yang telah Engkau redhai dan tepat untuknya melainkan telah Engkau tunaikan segalanya baginya wahai Tuhan yang Maha Penyayang.

            Ya Allah…
            Lindunglah sahabatku dari hilangnya nikmatMu dan berubahnya kesejahteraanMu dan mendadaknya seksaMu dan berbagai macam murkaMu.

            Ya Allah…
            Sungguhnya aku bermohon kepadaMu tabahkanlah dia dalam menghadapi segala urusan dan kekuatan dalam menerima petunjukMu.

            Ya Allah…
            Kurniakanlah kepadanya jiwa ketaqwaan dan sucikanlah. Engkaulah sebaik-baik yang mensucikannya.

            Ya Allah…
            Sungguhnya aku bermohon kepadaMu bagi pihaknya dengan sebaik-baik permintaan, sebaik-baik permohonannya, sebaik-baik kejayaannya dan sebaik-baik pahala baginya. Tetapkanlah untuknya, beratkanlah timbangan kebaikannya. Mantapkanlah imannya, tingkatkanlah darjatnya, terimalah solatnya dan ampunkanlah dosa-dosanya. Ya Allah, aku bermohon baginya kepadaMu darjat yang tinggi di syurga. Ya Allah perkenankanlah permohonanku.

            Ya Allah…
            Sungguhnya Engkau mengetahui apa yang aku rahsiakan dan apa yang aku perlihatkan, maka ampunkanlah kealpaan dan kelalaiannya. Dan Engkau mengetahui segala hajatnya, maka kabulkanlah permohonannya. Ya Allah, aku bermohon baginya kepadaMu keimanan yang selalu mendampingi  hatinya, dan keyakinan yang kuat sehingga dia mengerti bahawasanya tidak akan menimpa dirinya kecuali apa yang telah Engkau tentukan baginya dan bahawasanya apa sahaja yang telah menimpa dirinya bukanlah semata-mata yang meluputkannya. Dan apa sahaja yang telah meluputkannya bukanlah yang semata-mata menimpa dirinya.

            Ya Allah…
            Aku memohon baginya kepadaMu memantapkan imannya.. Cahaya yang dia jadikan ikutan dan rezeki yang dirinya cukupkan. Ya Allah…jadikanlah dia cinta kepadaMu dengan seluruh hatinya dan rela kepadaMu dengan segala kemampuan dirinya seluruhnya. Ya Allah… jadikanlah seluruh cintanya hanya kepadaMu dan seluruh amal perbuatannya  hanyalah untuk mencari keredhaanMu.

            Ya Allah…
            Apa sahaja yang Engkau jauhkan darinya dari hal-hal yang dia cintai, jadikanlah hal itu sebagai penguat untuknya mencintai apa yang Engkau cintai dan jadikanlah cintanya kepadaMu sebagaimana Engkau mencintai.

            Ya Allah…
            Cukuplah diriMu bagiku, tiada Tuhan selain Engkau. Hanya kepadaMu aku bertawakal. Dan Engkaulah Tuhan yang memiliki arasy yang agung.

Ameen ya Rabbal'alamin..

 Salam Indah
     Firashatul Jannah

p/s : kredit to dear syauqatul bazla n dear shbt jauh di mata dkt dlm doa..

Tamam

Bismillah...(ikhlaskan..)

   Ameerah n ukhtie shibah heading for Kajang tonight...
           doakan ya...

Salam sayang bt shbt2,
         Firashatul Jannah

p/s: including t.ameer n sabran..

Wishes from abah n mama..

" Selamat Hari Lahir kakak..
Semoga murah rezeki, panjang umur,
   mama doakan semoga berjaya dunia dan akhirat...
moga anak mama menjadi seorang anak yg solehah..."

         Ameeen...

" Selamat Hari Jadi buat kakak yg abah sayang...
     semoga panjang umur dan murah rezeki..
   moga sentiasa tumbuh mekar menjadi anak yg solehah
                     dan pelajar yg cemerlang.."

       Ameeen ya Rabb...

Salam Indah,
   Firashatul Jannah

Alhamdulillah...

Dengan nama Allah yg Maha Pengasih & Maha Penyayang
(ikhlaskan..)

It's Today....!!
Alhamdulillah wa syukurillah...



Semoga dikurniakan kelembutan
se'izzah Abu Bakar
Ketegasan selembut Umar
Ketabahan sepasrah Usman
Kecerdikan setajam Ali
Kemurahan setulus Khadijah
Kefasihan sepetah Aisyah
Kepatuhan seutuh Fatimah
&
yg paling UTAMA
hati yg gagah sesuci
RASULULLAH...
(insyaAllah..)

Tarbiah, Sabar itu indah..
Berjuanglah & berusahalah demi ISLAM..!

~ Rabbi habli minassolihin..ameen ~


Salam Indah
Firashatul Jannah


1...

Bismillah....(ikhlaskan ya Allah..)

   kembali mengira...
1 more day to go... :-)
     semuanya serba tak kena...

Salam Indah
    Firashatul Jannah

p/s: bila nak jumpa dgn LTQ??

2...

Bismillah..(ikhlaskan..)

     Coming up very soon.. 
             2 more days to go..:-)
   Ni awat excited sgt mengira nih..??

        ***************
bicara sama ibunda tercinta semalam..
   " Kakak sihat??"
         " Sihat...:-)"
"Ada apa2 bagitau mama ya.."
 ~emosi kurang stabil akhir2 ini...(doc??)

       ***************
    k.husna mai...!! yeay..!!
baru habis liqa' dgn k.husna n kakak2 yg lain.. 
            mm...ada tiga org lagi..(the 8th)

   " Qiam jgn tinggal, solat hajat dgn solat istikharah penting.."
"Jaga shbt, jaga ukhuwwah, jaga study, jaga......"
          " Mintak pertolongan dr ALLAH, yakin dgn DIA.."
   " 4 flat insyaAllah...ameen"
            "Nanti apply USM tau..:-)"~ k.husna promote U dia..;-)

      ****************
Wahai org2 yg beriman! Apabila dikatakan kpdmu, " Berilah kelapangan didlm majlis2" maka lapangkanlah, nescaya Allah akn m'beri k'lapangan untk mu. Dan apabila dikatakan, " Berdirilah kamu" maka berdirilah, nescaya Allah akn mengangkat darjat org2 yg beriman diantaramu dan org2 yg dberi ilmu beberapa darjat. DAN ALLAH MAHA TELITI APA YG KAMU KERJAKAN...~ Al-Mujadilah:11


 
~ Rabbi habli minassolihin... ameen ~


Salam Indah
   Firashatul Jannah

p/s: the 9th... k.husna tanya entum..:-)
p/s: hari Jumaat tak boleh balik... Sabtu x cuti..kena ganti...:-(

Countdown..

Bismillah..(ikhlaskan)

  hmm.. 3 more days to go..:-)

Salam Indah
   Firashatul Jannah

p/s: nak balik rumah...

Ceritera raya...

Bismillahirrahmanirrahim..(ikhlaskan niat)
Salamullahi'alayk...

       Maha Suci Allah, Tuhan semesta alam, dengan limpah dan rahmat serta izinNya bumi beredar, mentari bersinar, bintang begermelapan, bulan bercahaya, dan manusia meneruskan kehidupan. Selawat dan salam buat Rasulullah SAW, dengan nurnya alam diterangi, manusia disuluh kebenaran.. 
Alhamdulillah.. Alhamdulillah..Alhamdulillah..
   Seperti yg dijanjikan.. cerita raya bakal sy coretkan serba sedikit disini insyaAllah...
hmm... cuti raya dah habis.. tiba masa untuk kembali ke 'medan peperangan' sy semula.. meneruskan perjuangan bersama shbt2...(kuatkanlah hati2 kami ya Rabb)

baik..mm..let's make it short n simple...
   alhamdulillah..it was a good raya actually...  kemeriahan dalam kesederhanaan, kesyukuran serta pengorbanan itu tetap dirasai.. alhamdulillah.. what am I up to is the story of this two little cute monsters in tok's house.. adorable..:-) bila dah lama tak jumpa, sekali jumpa, dah mcm2 dia pandai buat.. mereka sedang belajar mengenali dunia dgn pesatnya..subhanAllah..
two little monsters..:-)
yg sorang tu, wahh.. lagi best..dah pandai nyanyi lagu insyaAllah by Maher Zain.. "InchaAwwah..InchaAwwah.." bunyi nya...hee..:-) everytime tgk sy bukak laptop, mula lah dia.. "kakak..inchaAwwah kakak..inchaAwwah..":-P kenyang dgn lagu tu ja lah.. tak mau makan nasi dah..
wiee adorable monster
yg sorang ni..the wiee one.. dah boleh faham arahan org.. dah boleh angkat tangan bila org sebut nama dia..:-) (sgt sukaa..) dah boleh main lari2 keliling rumah tok tu, dan pandai salam org, dah pandai flying kiss, dah pandai cium pipi org, dah pandai 'sebek' bila org marah dia...hee..:-) sgt best melihat mereka sdg meng'explore' kehidupan..

video

hmm.. the little bigger one, budak ni..haritu kena tinggal dgn ibu dia, duduk rumah tok...dijaga oleh kakaknya yg garang ini..hee..:-) sgt banyak akal.... org panggil mak, dia pun mak jugak.. org panggil mama, dia pun mama jugak la.. dkt tok org panggil tok,dia pangil kakak.. haisy..:-)(sapa ajar)
sgt celik IT ini monster, nak main game sokmo..haish..:-) kalau lepas mandi tu, berkejaran dulu la dgn dia sebelum boleh pakai baju.. kalau org suruh mandi.." Jap la kakak...,sat2.." mcm2..
video


hmm..rasanya itu shaja yg dpt sy 'contengkan' bt kali ini... insyaAllah ketemu lagi dgn dua org little monsters ini..dgn lebih banyak lagi skill2 mereka yg menarik..:-) 
 Wallahua'llam..

Salam Indah
   Firashatul Jannah


p/s: Athirah.. duduk baik2 ya..duduk solehah2 ya.. jaga diri..jaga iman..jaga akhlak.. tak mau rindu-rinduan sgt ya... insyaAllah, Tuhan itu maha mendengar... allahumma ameen
p/s: KMPP..!! tunggu..!! sy dtg..!! :-)



Coming up...

Bismillah..(ikhlaskan)
Salamullahi'alayk...

    Alhamdulillah...
       Cerita raya is coming up...hee :-)
With a story of two 'little monsters' in tok's house.. 
                      superactive..:-p very cute :-)

Salam Indah
  Firashatul Jannah

Salam 'Eidul Adha..

Bismillah

Bila sy boleh sampai disini ya
Di kesempatan yg ada ini

Diri yg penuh kekurangan ini ingin mengucapkan

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA



bt semua sahabat2 yg dicintai

serta KAMU

sekalian pengunjung yg sudi menziarahi serambi sy ini

 dgn tulus ikhlas Maaf Zahir & Batin






Salam Mahabbah
Firashatul Jannah

p/s: sy tenang berdoa moga dpt mengerjakan haji bersama2 keluarga serta mujahid idaman sy kelak..insyaAllah.. Allahumma ameen.... 
p/s:hanya kpd-MU diri ini berserah segalanya...perkenankanlah doa hamba-MU ini ya Rabb...

I'm sorry k.long..;-p

Bismillahirrahmanirrahim...(ikhlaskan niat)

         Mintak maaf dkt k.long sebab 'terkenakan' k.long semalam...hee..;-)
Amacam..?? shbt2 k.long ni terrer2 semuanya berlakon.... adik ni la yg paling terer sekali berlakon..siap pengsan tak sedakan diri lagi..haisy..:-) dasyat2..padahal..mata duk terkebil2 nak tergelak masa pengsan...aduhai..;-p hee... tahniah bt shbt2 kerana berjaya menyempurnakan misi kita semalam...

Gee.. amboi..ms practice bukan main 'cengey' lagi ya..ms betul2 lembut ja dia..
Syahirah..ni lagi sorang..org suruh gaduh..ni tak..bt slow talk pulak dah...;-p
Syibah.. ukhtie nie dah berambu air mata dah dari awal... haisy..:-)
Amirah.. pelakon utama...sgt keras kepala..tegar dgn pendirian kamu ya... "sy tak wuat..'
Izzah... bereh mu..:-)
Mahirah...terpinga2 dgn keadaan..heh;-)
ANIS... wahh.. kamu yg sgt hebat... sinis sungguh kata2mu..menusuk kalbu..heh..;-p
Ema...:-) ema yg baik..
Nadiah..;-) nak tergelak.. nasib tak gelak masa tu..bahaya2..
Asma...rilek..coool...:-)
Saya?.. heh.. pelakon pengsan terbaik...:-p haisy...:-D

  Amacam K.Long..?? gelabah semalam...hee... gurau2..;-) pleaseee...:-)
Jgn buat dkt sy eyh.. sy lari jauh2 nanti...
   AMARAN TIDAK KERAS!!  kpd shbt2 yg rasa ada plan yg nak buat dkt sy.. harap dilupakan ja ya... :-P 

Kpd sekalian shbt2 sy,
ketahuilah bhwa diri ini sgt mencintai kalian...

Salam Indah,
  Firashatul Jannah

p/s: my birthday is coming up...hee:-)
p/s: rindu telipon sy...

Selamat Hari Lahir kak long..!!

Bismillah..

Post kali ini saya tujukan khas buat shbt sy

NOR AZIAN BT OMAR

SANAH HELWAH KAKAK MYOTOME



Kak myotom dah tua..hee;-p

CERIA-CERIA SELALU...;-)

FIGHTING..!!

kak myotome tgh bakaq ikan..;-P

Salam Indah
Firashatul Jannah

Duk rumah lagi baik ka duk kolej lagi baik..?? hmm

Bismillahirrahmanirrahim...(ikhlaskan niat)
Salamullahi'alayk..

       Maha Suci Allah, Tuhan semesta alam, dengan limpah dan rahmat serta izinNya bumi beredar, mentari bersinar, bintang begermelapan, bulan bercahaya, dan manusia meneruskan kehidupan. Selawat dan salam buat Rasulullah SAW, dengan nurnya alam diterangi, manusia disuluh kebenaran.. 
Alhamdulillah.. Alhamdulillah..Alhamdulillah..
  Hmm..apa kaitan dgn tajuk entri dkt atas tu ya..?
By the way.. alhamdulillah, sy dah selamat kembali ke KMPP bersama shbt2...
  Tak sabar2 nak mulakan semester baru.. sy kabor ke cik em..
    cik em, sy tak sabar2 nak balik KMPP, nak habiskan life as student in KMPP cepat2, nak keluar dari KMPP cepat2, nak masuk U cepat2, lepas tu nak kerja cepat2, lepas tu nak sambung belajar lagi cepat2, lepas tu nak kawin cepat2..dan lepas tu, lepas tu dan lepas tu.. semuanya sy nak cepat2..:-) sy tahu.. semuanya dalam ketentuan DIA..

   Baik.. mari kita mulakan entri yg berkenaan dgn tajuk diatas...mari..:-)(bak kata pengarah mai 09/10)
Shbt2 rasa lah kan.. mana lagi baik ya..hmm??

   Kalau tanya sy...hmm..sy pun tak berapa sure nak jawab sebenarnya..:-)
tapikan..
   kalau duduk rumah... dari sehari ke sehari dpt dilihat berat makin bertambah(i guess),
sebab asyik makan ja.. lepas tu pulak, riadah jarang2, malah kadang2 malas langsung nak exercise..hee ;-) lepas tu, dkt rumah, pukul 11 abah ajak keluar minum lagi...;-) banyak betul kesinambungan dalam pemakanan seharian sy dkt rumah...ish3..teruk3..:-p

  kalau duk dekat kolej, makan insyaAllah la, paling maximum makan nasi pun sehari sekali, tu maximum, minimum tak makan langsung..(bocor rahsia, nanti mummy baca..;-p).. tu pun kadang2 duk buat pelik dari org lain, makan nasi selang sehari..:-D ditambah lagi..bila duk kat kolej, riadah tu alhamdulillah..agak konsisten..;-) paling tak pun pusing tasik..jadilah... tapi riadah paling berkesan sekali..berjalan kaki ke kuliah ke tutor, naik tangga turun tangga, turun tangga dewan kuliah tak mencabar sgt la..;-) yg paling best sekali kadang2 bila berkejaran ke kuliah disebabkan oleh "terlambat" sedikit itu...hee:-p(awas..jarang2 ja ya!!..;-)) jadi bila dah lama tak balik, sekali balik semua org tegur, 
       "Eih..awat kurus sgt ni, awat haluih sgt ni.." ;-p heh..:-D

   Mcm mana? mana lagi baik?

Lagi..

  Duk dkt rumah mmg tak bukak buku langsung..al-maklum alasannya sebab dah habis sem, jadi start sem baru daH tak belajar yg lama.. walaupun...:-)(cerdik budak2 zaman skrng, mcm2 putar..:-)) Duk dkt kolej.. nak tak nak kena jugak bukak buku... walaupun sekadar lab manual..:-p tapi bukak jugak...hee:-) 

lagi..

  Duk dkt rumah, masa yg ada sgt banyak dihabiskan dgn tidak berbuat apa2 yg berfaedah.. astghfirullah.. sebab ketandusan idea sebenarnya.. hmm.. sebab bila kita cuti bukan semua org cuti sekali dgn kita.. jadi.. sy perlu mengerti itu..:-p jadi buat la perkara2 yg berfaedah menurut tafsiran sy.. salah satunya ni lah.. sejak dua menjak tiga menjak ada blog nie...haisy..:-) lepas tu, tv pun tak terlepas jugak... since sy balik rumah, mcm2 rancangan ada dkt tv tu.. program apa.. mari menari lah, halimah jongang la, tom tom bak la, hagemaru la..mcm2 lah.. sy pun kadang2 tak terlepas jugak...kadang2 duk jeling2 jugak...haisy:-) lagha2..astaghfirullah
   Kalau duk kat kolej.. alhamdulillah.. kalau tak da kelas, masa diisi dgn study, kalau tak study, diisi dgn meeting sana sini...(termasukla meeting tingkap,pintu, periuk belanga sekali..eyh tak..gurau2..:-p) sekurang2nya masa sy di sini tak dibazirkan mcm tu ja..sekurang2nya ada la sumbangan untuk kolej sikit.. mmg kalau duk kat kolej jadi org yg agak serba serbi tak tahu perkembangan la jgk..

Mcm mana..? Mana lagi baik..?

Lagi..
  Hmm...apa lagi?

Kalau duk kat rumah,hmm..usrah pun dalam alam maya ja...tu pun sekadar biasa2 ja..hmm.. tak best2.. sebab tak rasa nikmat berjemaah n berukhuwah.... pengisian rohani semuanya tertakluk dibawah terma dan syarat diri sendiri..heh:-) Tuhan sgt menguji bila kita berseorangan, bila kita diberi kesenangan... Tuhan sgt menguji.. kalau tak kuat..na'udzubillah...
   Duk dkt kolej..subhanAllah..masyaAllah.. indahnya bila dpt ber'usrah' dgn shbt2.. terasa ms terhenti seketika.. 


hmm... dah la tu kut...
  Mcm mana ? 

Tanya sy, dua2 best.. duk kat rumah ka dkt kolej ka, hatta dimana2 sekali pun... semuanya bergantung pada diri kita sendiri...(tahu pun..tanya lagi..:-P) bukan..sekadar berkongsi pendapat dgn shbt2... 

Wallahua'llam


Salam Indah
   Firashatul Jannah


p/s: duk rumah best, sebab ada mummy, abah..semua ada..
p/s: kdg2 kita jadi lupa pd pemberian Tuhan, kita selalu tak bersyukur...astghfirullah
        t'ingat kata sorang ustz ni, manusia memang tak akan pernah lari dari himpitan   
        kubur,himpitan kubur ini berlaku disebabkn manusia tidak bersyukur..na'uzdubillah..    hatta,  puteri nabi sendiri terkena himpitan kubur, apatah lagi kita..

Sakit

Bismillah...(ikhlaskan niat)

   hmm.. ingat nak post sesuatu.. dah janji dgn kinah haritu...
tapi.. tak larat... Tuhan bagi rasa nikmat sakit pada sy harini.. subhanAllah..

    selesema dtg menghampiri... 
          ditambah pulak dgn sakit mulut.. bibir pecah...sakit...
            tak berhenti2 bersin dr ptg td sampai sekarang...hmm..
ubat dah ambik tadi.. tapi tak makan2 lagi... baru letak ubat dkt mulut ja dulu... pedih..

  Allahumma 'afini fi badani, allahumma 'afini fi sam'i, allahumma 'afini fi basori...ameen


Sy tak sakit kepala lah... awk ni tak malu lah...baju pun tak pakai
       selesema semalam lagi.. tapi hari ini sgt ketara.. 
              rasa mcm nak demam... demam apa? demam rindu ke?
   rindu nak balik KMPP...:-)(betul..tak tipu..)   


Rindu mereka

     Salam Indah
        Firashatul Jannah

p/s: susahnya nak jaga anak perempuan ya..mehnah & tribulasi sgt besar..
p/s: kemenangan milik ISLAM..!! Takbir...!!!      ALLAHUAKBAR..!!
p/s: mummy dah suruh tidoq dah.. esok nak bangun awal.. nak balik rumah tok..yeay..(gedik..:-P)

Wala’ dan Taat Dalam Islam

Bismillahirrahmanirrahim...(ikhlaskan niat)
Salamullahi'alayk..

       Maha Suci Allah, Tuhan semesta alam, dengan limpah dan rahmat serta izinNya bumi beredar, mentari bersinar, bintang begermelapan, bulan bercahaya, dan manusia meneruskan kehidupan. Selawat dan salam buat Rasulullah SAW, dengan nurnya alam diterangi, manusia disuluh kebenaran.. 
Alhamdulillah.. Alhamdulillah..Alhamdulillah..
    
 "Kami pimpinan sgt2 b'harap ntum/na semua 
        benar2 faham erti WALA' PD PIMPINAN TERTINGGI" ~ kata2 ameer satu ketika dahulu

seringkali wala' serta taat itu meniti dibibirnya..(malah mungkin selalu dihatinya), seringkali wala' dan taat itu menjadi ketegasannya.. hatinya tercuit lagi tatkala shbat2 tak mampu melakukan itu..                 
kenapa ya shbat2..??
     hanya iman mampu bicara, hati bisa meluahkan...

As-syahid Imam Hasan Al-Banna
                                    menyeru kpd ikhwannya :
          
Wahai ikhwan yang tulus ... !
 
            Rukun bai'at kita ada sepuluh, hafalkanlah: fahm (pemahaman), ikhlas,amal(aktivitas), jihad, tadhiyah (pengorbanan), taat (kepatuhan), tsabat (keteguhan), tajarrud(kemurnian), ukhuwwah, dan tsiqah (kepercayaan).


                Apa itu wala'  dan taat ya shbt2?

      Wala’ bererti : penjaga, pemimpin, pelindung dan penyerahan.
Wala’ terkandung di dalamnya tiga unsur
1) Kasih sayang
2) Tolong menolong
3) Persefahaman 

Konsep Wala’ yang diamalkan di dalam organisasi Islam bermaksud kesetiaan seorang Muslim kepada saudara seagamanya samada sebagai seorang ketua, pimpinan, imam atau kawan.
Secara umumnya pengertian wala’ dan taat dalam ruang lingkup Harakah Islamiyyah ialah kepatuhan dan ketaatan kepada pimpian dalam saf perjuangan Islam.

Taat bermaksud mematuhi segala arahan dan melaksanakannya dalam apa keadaan sekalipun samada susah atau senang berseusaian dengan kehendak atau pun tidak. Firman Allah swt yang bermaksud:
 
“Sesungguhnya jawapan orang-orang mukmin, bila mereka dipanggil kepada Allah dan rasulNya agar rasul menghukum (mengadili) di antara mereka ialah ucapan, “kami mendengar, dan kami patuh”, Dan mereka itulah orang-orang yang beruntung”. Surah AnNur ayat 51

Ketaatan dan kepatuhan itu hanyalah kepada perkara-perkara kebaikan dan kebajikan yang tidak melanggar syara’ dan bukannya ketaatan yang membuta tuli tanpa pengetahuan dan usul periksa. Sabda Rasulullah saw:

“Dengar dan taat adalah menjadi wajib kepada setiap muslim dalam perkara yang ia suka atau tidak, selagi ia tidak disuruh dengan kemaksiatan, jika disuruh ke arah kemaksiatan maka tidak perlu lagi dengar dan taat” 
(H.R. Bukhari dan Muslim)

Hukum memberi wala' dan ketaatan
Hukum mewajibkan
Kewajipan memberi wala’ kepada pimpinan di dalam saf perjuangan Islam amat penting dan sekaligus ianya sebagai neraca untuk menentukan masa depan gerakan Islam itu sendiri. Allah memerintahkan manusia supaya mentaati pemimpin dan sekaligus memberikan wala’ dan ketaatan kepadanya.  

Firman Allah swt yang bermaksud:
“wahai orang-orang yang beriman! Taatilah Allah, taatilah Rasul dan pemimpin (yang bertaqwa) di kalangan kamu. Maka sekiranya kamu berselisih di dalam sesuatu perkara, maka kembalilah kepada Allah dan Rasul” (Surah an-Nisa: 59)

Sabda Rasulullah saw :
“Sesiapa yang mentaatiku, sesungguhnya dia telah mentaati Allah, dan sesiapa yang menderhakaiku, sesungguhnya dia telah mendurhakai Allah. Sesiapa yang taat kepada ketuanya sesungguhnya dia telah mentaatiku, dan sesiapa yang derhaka kepada ketuanya, sesungguhnya dia telah mendurhakaiku” (H.R. Bukhari, Muslim, Ibnu Majah)
sabdanya lagi:
“Dengarlah dan taatlah, sekalipun kamu diperintahkan oleh seorang budak Habsyah yang rambutnya seperti anggur kering”

al-Imam Fakhrur Razi memberi ketegasan di dalam hal ketaatan ini dengan meletakkan keputusan syura secara ijma’ adalah satu sumber dalil. Keputusan ini menjadi kewajipan kepada manusia untuk mentaati secara jazam. Martabat ini lahir disebabkan ijma’ ummah itu bukan keputusan yang ma’sum. Hak ketaatan yang asahaja. Sungguhpun begitu kewajipan untuk meletakkan kepatuhan kepada ketua atau pimpinan seterusnya memberi wala’[ adalah diputuskan sebagai kewajipan dalam agama.
  
Hukum Mengharamkannya.
 
Dalam hal ini jelas sebab-sebab mengapa Islam mengharamkan penganutnya memberi wala’ kepada pemimpinnya. Rasulullah saw sendiri telah menggariskan batas-batas ketaatan kepada para pemimpin.

Sabda Rasulullah saw:
“Tiada ketaatan untuk makhluk dalam perkara maksiat (derhaka) kepada pencipta (Allah)”

Kesimpulan yang dapat dibuat ialah ketaatan yang mutlak hanya kepada Allah dan RasulNya. Adapun terhadap pemimpin yang derhaka kepada Allah tidak diharuskan kepada orang beriman memberi wala’ dan ketaatan bahkan Islam mewajibkan umatnya supaya menentang kemungkaran dan kezaliman.

BEBERAPA MASALAH DISEKITAR WALA’ DAN PENYELESAIAN

Permasalahan memberi wala’ ini sering berlaku disebabkan beberapa faktor, antaranya ialah:
1. Tidak meletakkan wala’ yang mutlak kepada Allah.
2. Tidak memahami konsep berjemaah
3. Tidak menghayati waqi’ semasa
4. Tidak mempunyai pendidikan Islam
5. Tidak ada unsur tawadhu’ ketika berjemaah
6. Tidak ada perasaan cintakan kepimpinan. 

           Apa semua diatas punya kaitan dgn kita sahabat2??
LANGKAH-LANGKAH PENYELESAIAN

Secara dasarnya masalah yang timbul sekitar wala’ dan ketaatan di dalam Harakah Islamiyyah ini dapat dibendung melalui:
1. Mengemaskinikan kembali organisasi saf
2. Membuat pengisian pentarbiyyahan kepada anggota.
3. Mengemaskinikan lagi tanzim dalaman.
4. Membuat tindakan dan perancangan melalui keputusan syura
5. Meluaskan medan perjuangan keperingkat global.
6. Memperbanyakkan kerja-kerja kebajikan am. 

Permasalahan wala’ dan ketaatan ini sekaligus memberi tamparan hebat kepada pendokong-pndokong Islam tetapi ia merupakan satu pentarbiyyahan dalaman yang tidak sekali-kali melemahkan semangat perjuangan bahkan meningkatkan lagi prestasi perjuangan.

Kesimpulannya shbt2.. Wala’ dan ketaatan di dalam ruang lingkup Harakah Islamiyyah ini merupakan suatu tuntutan utama walaupun ia mempunyai permasalahan-permasalahan yang tertentu. Permasalahan ini menjadi bahan pentarbiyyahan jika sekiranya pendokong Islam itu benar-benar yakin kepada Allah. Allah akan sentiasa bersama orang-orang yang menolong agamaNya. Firman Allah swt yang bermaksud:

“Wahai orang-orang yang beriman. Sesungguhnya jika kamu menolong agama Allah, nescaya Allah akan menolong kamu dan memperkukuhkan kedudukanmu” 
 (Muhammad : 7)


SYUKRAN JAZILAN
DEWAN PEMUDA PAS WILAYAH PERSEKUTUAN


Wallahua'llam
Siiru 'ala barakatillah wamaghfiratuhu


Salam Indah
Firashatul Jannah

 

lalalala...

lalalala...(tak tau nak bt apa dah..)
   lalalala.. 
  baru balik 'menyerok' a.k.a breakfast dgn mummy + abah.... heee ;-)

luqman pi sekolah.. mummy as usual, kerja.. abah? 
             walaupun beliau cuti, tetap ada bisnes yg perlu dijalankan...

    tinggalllah sy bermalas-malasan dirumah, klikpok2, kelip2 sorang diri dkt rumah..;-)
         tu yg boleh singgah sini ni... tak da tempat lain dah..(konon..:-p, lupa daratan betul)

   kalau mcm ni la.. makin tembam sy.. dah la riadah ptg2 pun malas..;-)
      nasib la seminggu ja cuti..kalau tak..
semalam azian msg.. mngadu dgn azian..mati kutu duk kat rumah..tak tau nak bt apa dah..
   rupa2nya..azian pun mcm sy jgk... balik2 pusing dlm rumah..
                       tgk2 dlm rumah lagi...:-p
apa la azian ni.. dah pusing dlm rumah..mesti la kat rumah lagi..
takkan la pusing dlm rumah nak sampai new delhi pulak sat lagi..:-)  gurau2... please:-)

  cik em? semalam ngadu dgn cik em lagi.. kuat ngadu betul..;-)
       pesanan cik em..: "Tirah kuat ya syg.."
insyaAllah.. don't worry.. sy kuat.. i'm not 'cengeng' ok..;-)
             jazakillah ya ukhtie.. kamu shbt sy dunia akhirat.. sy cinta kamu..:-)

oklah ya.. jumpa lagi sat lagi naa..
    ada hal yg perlu dibereskan..:-) 
                        (mission not accomplish yet..ngee:-))


Salam Indah
   Firashatul Jannah
 
This Blog Are Protected By Me . DO NOT OPEN MY PAGESOURCE . Full Designed by -Nur Irdina Zakaria-
...