Fokus!!

Bismillahirrahmanirrahim...(pilihlah aku untuk ikhlas)

(baca: tiba2 nak mula menaip dari sebelah sini =))

mood : exam (read: having  several missed call already =p)


Nak jadi bersemangat mcm Lightning McQueen...=)

Go everyone!! We can make it!!
Fokus kepada apa yg kita perlu fokus!!
Magnify the positive glasses =)

You'll be fine insyaAllah =)


Yg Biasa-biasa sahaja,
Firashatul Jannah


nota kaki : Wahai bananas in baju kurung and baju melayu sekalian, moga najah =) 

=)

Bismillahirrahmanirrahim...(ikhlaskan)

Mood : BM (read : seriously)

If someone ask me by this time:

" Would you like to get married now?"

I would say :

"Yes..!!!!"

Seriously in the mood of BM
I don't know why and what kind of infection I've adapted to...
But I'm truly serious =)

Oh My Lord The Almighty
Do listen to my dua'
Do show me Your simplest way 

Ameen




Firashatul Jannah



Welcome back !

Bismillahirrahmanirrahim...=)


Alhamdulillah , Alhamdulillah, Alhamdulillah =)


Having some chances to publish this blog publicly after going through some 'bosan berblogging' disease..=p


So, please please and please take those istiqamah and boost-up-iman pills =)


Smile everyone =)


Betapa comeylnya kita bila bersin =p






Firashatul Jannah



Alhamdulillah...

Bismillahirrahmanirrahim =)


Dear Allah,

I'm 20 already...=)
Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah =)

Thank you very much for lending me such a wonderful life...
Thank you very much for what I've borrowed, borrow and will borrow from You..
Do lead me in everything that I do...
Do slip in Your blessing and Redha in every part of my breath =)
I'm begging You Dear Allah...
Do glance over me in Your judgement day...
You're my only hope my dear Allah the Almighty...

Ameeen

Seeking Your Fogiveness,






psst : *Sayang... Sy perlukan semangat kamu =)

* Sekalian hamba Tuhan yg  Dia pertemukan dalam hidup sy =)



Mikroteaching =)

Bismillahirrahmanirrahim... (ikhlaskan)

I love Allah , I adore Rasul

Cuaca : Awan mendung mengandung rindu 

12:23 pm , Sabtu
Last call for passengger boeing KAE 3062
=) =)

Berpeluang untuk menjadi guru tadika seketika...
Fuuh..
Sgt mencabar...

video
Cikgu lupe lirik lagu rama-rama =p

Alololo....=)=P
Ya Allah anak2 akuuu....=)
Shasha comel bertudung =)


Mereka sgt bijak =)



video

"Nak duduk dkt cikgu..." last2 aku yg tenggelam  hoho =p

Fatin yg sgt comelllll... pakai jam warna purple lagi...=)

You guys are just makhluk Tuhan yg sgt wonderful =)



ABM

Cikgu yg tukang kaler ni...=)=p



Kaler2 jgn tak kaler...=)

video
Ab2 pisang kenal tak lagu ni ?? =)=P

" Ingat-ingat itu remember, 
jgn lupa itu don't forget,
sy syg cikgu,
I love you,
Hanya cikgu only you...."

Sekian drpd cikgu Athirah =)=p

Tingkatkan kualiti amal.


FirashatuL JannaH


psst : Tuhan, sy nak baby kembar =) ameen...



Bila cikgu tadika berkarya...

Bismillahirrahmanirrahim…



Ini kisah sang mentari ,
Mentari yang sering rindu biasan warna pelangi yang indah ,
Kala takungan di kelopak matanya awan tumpah,
Mentari pasti tersenyum riang,
Kerana dia tahu pelangi pasti gamit menemuinya di kaki langit sana,

Tapi…
Lewat ini…
Hatinya gundah bersulam tangis,
Kerana sepi khabarnya pelangi,

Usah khuatir…
Pelangi pasti muncul,
Kerana Tuhan-mu mencipta pelangi yang memerlukan cahaya-mu untuk
menghias kaki langit-NYA…

La Tahzan


Firashatul Jannah
12:00 am
15 Nov 2011



Jawapan mak...

Bismillahirrahmanirrahim…(pilihlah aku untuk ikhlas)

I love Allah , I adore Rasul

Friday : 11112011
11 : 13 pm
Secret Garden 0f 69
Please Remain Seated =)

Hurm… (sejak bila pandai hurm ni?)

Bila dah masuk bulan-bulan terakhir dalam setiap tahun ni al-maklumlah… kenduri kawin pun padat ja tarikhnya… hoho =) dasyat… ok, sy bukan mahu memulakan entri yg berbau BM atau yg sekutu dengannya ye harap maklum…=)

Ok.. berbalik kepada tunjang utama… amboih.. sejak pandai buat rancangan mengajar ni, bertunjang-tunjang la pulak ye…=p Ok, lari topik lagi… Bila dah kenduri kawin pun makin bertimbun-timbun jemputannya, makin selalu sgtla terserempak dgn butik-butik pengantin… mcm tahu2 je ye… heh.. kalau dekat butik mesti dia akan pamerkan baju-baju pengantin  dkt dalam balang kaca tu kan.. pernah tgk2? =P Mestila pernah kan….(sy dah dpt bc fikiran anda yg sedang memikirkan baju kawin anda mcm mana =p)  Baru-baru ni, bila terlintas sebuah butik pengantin sambil mata menjeling ke baju-baju yg dipamerkan, tiba-tiba terkeluar ayat ni :

“ Nanti kalau kakak kawin, kakak nak pakai baju kurung biasa ja, baju yg nanti kalau boleh, boleh di ulang pakai, pakai pi kuliah ke, pi kenduri kawin ke, jadi baju raya ke..hmm..kan jimat.. + lagi best boleh mengimbau kenangan manis =)”

Aiseh men… tiba2

Mak pun jawab :

“ Hmm… betul.. pakai baju yg simple sudah… tak payah duk pakai bekung tak bekung, gerder tak gerder, sampai nak sembahyang pun bukan main susah… tok sah duk bermake-up2 lah sgt, biar mak mertua tgk natural ja muka tu… nak semayang pun senang kalau tak sakan sangat make-up…sat gi kalau duk make-up dasyat2 sgt, habis kenduri mak mertua kata, Allah, jerawat penuh muka… hahaha =)”

Mak sambung lagi…

“Adik, nanti kawin, adik bgtau dekat bakal isteri adik kata, mak sy tak mau awk pakai make-up tebal-tebal, mak sy nak tgk muka natural awk je…=)” Sampai adik sy pun kena haa…

Boleh tahan jawapan mak…=)
Oh Tuhan, aku sgt bangga punya ibu sepertinya… Terima kasih Allah =)

Ok… berbalik kepada jawapan mak sy…
Dalam banyak-banyak yg mak kata, perkataan sembahyang  memberi getaran yg sgt hebat buat sy… Kawan-kawan tak rasa mcm tu?
Walaupun mak simpulkan dalam nada yang sebegitu, serius dari hati solat sgt memberi kesan dari segala yg lain yg mak katakan…

Jawapan mak ingatkan sy lagi, dimana pun kita, situasi apa pun kita, anyhow anywhere, solat itu perlu dilaksanakan bila sampai waktunya…
Jawapan mak ingatkan sy lagi, jangan ambil remeh soal solat, solat adalah lebih baik daripada isi dunia…
Jawapan mak ingatkan sy lagi, biar taat pada suami itu syurga sekalipun, kalau solat masih tidak sempurna, mampu ke sy nak gapai syurga…
Jawapan mak ingatkan sy lagi, solat bukan sekadar solat, solat bukan sekadar memenuhi kewajipan, tapi solat menghindarkn diri sy daripd melakukan kemaksiatan…
Jawapan mak ingatkan sy lagi, solat bukan bebanan, tapi tanda Allah kasih,cinta dan rindu pada hamba-NYA…


Oleh itu Athirah, jgn lengah-lengahkan solat ye, jgn selalu bagi banyak alasan… Mati tu bila-bila ja Athirah... Jangan bila susah je dah tak nak solat, asal tak de kemudahan je, dah merungut tak mau solat… amboi.. besar sgt ke diri tu nak runtuh-runtuhkan tiang agama yg nabi bawak? Susah payah nabi bawak sampai berdarah-darah kaki merpertahankan agama.. ewah.. senang-senang je Athirah nak runtuhkan ye… Apa yg Tuhan bagi dkt Athirah sekarang dah cukup bagus dah.. kenapa? Tak cukup lagi ke?  Tuhan dah jadikan Athirah cukup sifat dah untuk tunai solat… eh2..tak cukup lagi ke? Melampau betul… Jadi Athirah… Sila double triple fourple check solat anda ye… sebelum Tuhan tolong double check untuk Athirah… =)

Tingkatkan kualiti amal.


Firashatul Jannah


p/s 1 : gerder? Sy pun tak reti nak explain… tapi girls mesti tahu =) tahu tak? =p

p/s 2 : untuk En.Future Zauj (baca: siapa2 pun dia yg Tuhan bg) i.Allah, jgn risau, sy tak akan      bazirkan duit anda ye =) Ok, penulis sedang syok sendiri =p (baca: sila booo sama dia…=p)

p/s 3 : AMARAN YG SGT KERAS!! Sila jgn buat kontroversi ye dgn statement sy di p/s 2 tu..=p
           AB pisang mat… nehi2 kontroversi + gossip2 ok =)=P



Hebat

Bismillahirrahmanirrahim... (pilihlah aku untuk ikhlas)

I love Allah , I adore Rasul

Cuaca : Rindu
Pagar Menunggu : 26
Please check your boarding pass =) (suke merepek)

Apa yg sy nak membebel pulak ye untuk kali ini...=) hmm..
let see... what do we have in the 'cupboard' =)



Kadang2 sesuatu 'ini' selalu melintas difikiran sy tanpa mengikut panduan had laju  dan lampu isyarat yg telah ditetapkan.. hoho sgt merbahaya...=)

'Ini' yg melintas tu selalu inginkan sy berfikir dengan lebih kritis dan kreatif lebih2 lagi bila bertunjangankan DnT..=) Apa 'ini' tu?

'Ini' tu kan dia kata... Athirah banyak berkawan dengan orang yg hebat-hebat, berdamping dengan mereka yg hebat2... tapi kenapa Athirah tak jadi hebat seperti mereka pun? =) Ye la.. cuba tengok kawan-kawan Athirah..ada yg nak jadi doktor, ada yg nak jadi pakar pemakanan, ad yg pakar komputer, pakar seni,ada yg hebat berkata-kata, ad yg merantau ke negara org, ad yg boleh ckp bahasa arab, ad yg hafal kalam Tuhan, ad yg pandai akaun, ad yg pandai matematik, ad yg semangat tinggi, ad yg pandai masak... semuanya ada... paling best ad mereka yg sgt hebat dalam DnT...ad jadi ameer, ad yg bijak berhujah isu, lantang bersuara keadilan dan mcm2 lagi... Athirah? Apa yg Athirah ada? Suruh ckp dkt atas batu pun tak boleh... ape laa..

Keadaan memaksa sy untuk berfikir lebih dalam lagi... kenapa Athirah tak boleh sedut sikit kehebatan mereka ye..? hmm... kenapa ye kawan-kawan? Hoho =)
Kalau boleh sedut mcm cucuk je pendrive dekat lappy n ambik je ape kehebatan yg sy nak...wahh.. wujud ke mcm tu ?  Not in a million years

Hmm...

Sy pun berfikir lagi... Tak rasa ke sebenarnya kehebatan mereka itu disebabkan hebatnya iman yg ad dalam diri mereka...?? Turun naik iman tiada siapa mampu mengetahui... tapi kalau menurut pandangan mata kasar, hebat iman, mantap ibadah, hebat gerak kerja DnT...=) kawan2 tak rasa mcm tu?
Ermmm.... Athirah ada mcm tu?
Tiba-tiba teringat dkt Pn.KKD  yg penuh dengan semangat pendidik... 'Iman tak dapat diwarisi...'

Jadi Athirah... Please justify your answer...=)
Hebat mampu diwarisi kadangkala... Tapi Iman? kadangkala tak termasuk dlm senarai pendek mahupun panjang untuk diwarisi...=) Jadi Athirah.. berusahalah untuk menjadi yg terhebat imannya seperti mereka...=)


Tingkatkan kualiti amal


Firashatul Jannah

nota kaki : wahai pelangi yg cantik, matahari sgt rindu akan kewujudanmu =)

Girls Day Out!!


Bismillahirrahmanirrahim

I Love Allah , I Adore Rasul

Rasanya mcm tak basi lagi cerita ni =p

Mid : 30 Oktober 2011


Unexpected !! =)

Cik we..!


K.Nadia...!!!

Comeylnya habibi sy dua org ni... muah =)
Sy nak balik belon hijau tuuu..!!! Train punya pasal la ni... hish

o0opps..! =p

AB Pisang jgn jeles =p

k.Nadia yg semakin comeyl..= )
Say goodbye = ) Jumpa lagi ;-)


Hari yang sangat menarik =)


FirashatuL JannaH



Pensil Kayu

Permulaan basmalah penuh barakah...(ikhlaskan)

I love Allah, I adore Rasul

Currently 06:54 am
Boeing KAB 204/3
Please fasten your seatbelt

Kawan2 mesti pernah tgk kan pensel 2B yg mcm dekat atas tu... Sy lebih suka panggil pensel kayu drpd panggil pensel 2B... Sebab sy rasa panggilan pensel kayu itu sangat unik... kan? =)

Dulu, sebelum kenal dunia yg serba canggih ni, dengan pensil kayu itulah sy mula belajar menulis, menulis  dan terus menulis. Bila dah tumpul, mesti asah balik guna pisau kecik yg warna silver tu... kalau tak jumpa pisau tu, pisau cukur abah tu yg jadi mangsa, pisau cukur jenama Topaz =) (huu masih ingat) bila dah bersepah sana sini pisau cukur abah, abah pun upgrade la sikit... abah beli pengasah yg besar yg boleh pusing tu.. pernah tgk2?? =) Kalau kat sekolah pakai pengasah yg beli harga 2 kupang tu je... Org Kedah panggil pengasah tu 'germit' =) pernah tgk pengasah zaman sekolah dulu2, yg bulat ade mcm2 kaler tu..pernah2? Momen yg sgt klasik...adui..

Ingat lagi dulu masa sekolah rendah, adla sorang budak ni duk buat cerita mitos tentang pensel... oleh kerana zaman itu zaman yg suka sgt percaya kata org..heh, jadi melekat la dalam kepala sampai sekarang...=) dia cerita kata pensil dia brckp dgn dia sebab dia asah pensel tu sampai pendek, jadi pensel tu pun ckp dkt dia, dah la...jgnla asah sy lagi... hoho =) kami mendengar ni pun mula la, balik nak cuba2, kut2 ada rezeki pensil boleh bercakap...hiii =P (baca : kalau Allah berkehendak atas sesuatu maka jadilah)

Bila zaman berlalu, pensel kayu makin kurang femesnye... sebab dah ada En.Pensel Tekan...=) Tapi tak best kan... sebab tak boleh asah dah..=P 


Tiba2, mentol atas kepala pun menyala sambil bunyi ting...(baca: tanda ada idea la tu =p) 
Sebenarnya pensil dgn D n T itu sgt hebat kaitannya =) knp? bila tgk keadaan mereka2 yg berusaha untuk D n T, betapa susahnya mereka, bermujahadah melawan segalanya dalam menyampaikan sesuatu kpd org lain. 

Kaitannya dgn Pensil? 

Ms zaman muda2 dulu pernah terfikir, pensil ni tak sakit ke bila kena asah...  mcm kena siat gitu kan...huu... kalau sy konfirm sakit, tak tahula kawan2 mcm mana =P bila dah asah tajam2..waa..sgt bersemangat untuk tulis n tulisan menjadi semakin cantik walaupun pd hakikat masih cacing kerawit... alaa..boleh la lg kalau cikgu nak baca...=p

Mcm tu la D n T sebenarnya, nak capai sesuatu yg indah dihujungnya perlu bersakit-sakitan dulu... Bila tidak diasah pensil tu, pensil akan tetap tumpul... Bilamana semangat D n T tidak diasah dan tidak terus istiqamah... Maka hasilnya tidaklah menguntungkan mana, malah mungkin merugikan... =) Dalam pada mengasah diri untuk istiqamah dan terus berjuang demi D n T, subhanAllah... Tuhan Maha Mengetahui tahap kesabaran dan kesakitannya... Sebab tanda sayang Tuhan pada kita... kan..=) Begitu juga dgn kehidupan... menggapai redha Tuhan dalam hidup bkn sekadar pada ISLAM yg tertera di IC...=)

Tuhan dah kata, Dia tak pernah janji yg kehidupan tu senang, tapi yg Dia janji Dia akan bersama kita =)

Wahai amileen...!!

Bersabarlah!!

Warna2 cinta untuk pelangi =)

Cukup sekadar itu

Tingkatkan kualiti amal

FirashatuL JannaH

nota tangan : RAINBOW = you're my EVERYTHING =)



Nice One

Permulaan basmalah penuh barakah


Sy sangattttt cinta gambar ini..knp ye?

Sy lagi cinta dan cinta yg ini...=)



FirashatuL JannaH


Tolonglah Baca Ini...!!

Permulaan basmalah penuh barakah...(pilihlah aku untuk ikhlas)

1: 41 pm
17 Oktober 2011
Meja berlampu hijau

Kata-kata seorang shbt yg disayangi fillah :

BismiLlah~
Hmmm~ I thing that I realize something in tarbiyah n dakwah, that we should enjoy and passion to it... Hurm... Bila kita belajar dalam kuliah/tuto, belajar is really99x hard you know... xcaya tnya zafirah... Sapa kata belajar mudah, aq potong tekak dalam mimpi... huhu... however, we can always make it easy when we enjoy it... when we have a passion on it... maka belajar jadi sesuatu yang sangaaaaat menggembirakan dan owsem... haha... so relate it with dakwah n tarbiyah... sape2 yg menyekat Islam dengan pemikiran2 jumud, maka itulah manusia2 yang xpernah enjoy dengan kerja2 utk Islam... Kata my beloved teacher, study dengan enjoy, so you will feel the 'honesty'... Bila ikhlas, maka akan tenang... bila tenang, barulah bahagia... Dan orang yang bahagia akan sentiasa enjoyyyy wif what they do... Enjoy the dakwah n tarbiyah... Enjoy dengan usrah dsb.... Make it our passion... yezzzz.... Love all of U k... ol d Best!

*p/s: Fakta hadis, nabi cuma ada less than 20 helai uban kat kepala pada umur 63 tahun... faktor2 uban, 1-Umur, 2-Tekanan, 3-Genetik... Tapi hebat kan nabi... Sbb Baginda xstress dgn dakwah & tarbiyah... He enjoy it...



Sy merayu serta melutut pada kalian yg sudi membaca, AMBIL SESUATU & AMALKAN daripada kata-kata shbt sy diatas... Sy mohon ini kerana Allah yg Maha Indah juga Rasul kekasih-NYA yg mulia...


D n T Never Fades by Decades !!!!




Islam x pernah rugi kalau kita tidak bersamanya
Tingkatkan kualiti amal.


Wallahua'llam


Firashatul Jannah


p/s : k.su kata... biarla ada rumah sendiri, ada kereta sendiri, harta sendiri dulu.... =)

I Need You

Bismillah


Bila berada pada kondisi yang sebegini

Sy mula terasa

Bahawasanya


Sy SGT PERLUKAN KAMU!!!!




Firashatul Jannah


nota kaki : rindu yg tidak berpenghujung...ya Rahim, bantulah

Batu-Bata Tugasan

Bismillahirrahmanirrahim...(ikhlaskan) =)

Ahad : 3.57 pm
09 : 10 : 2011

Bila sebut batu-bata, sy mula terbayang, batu-bata yg disusun dan dilekatkan dgn simen oleh tukang pembuat rumah...=)

Padat dan tersusun... hmm

Bila dikaitkan dengan tugasan or so called 'assignment', sy rasa sama seperti batu-bata itu...
Bertimbun + due date yang sgt padat... =)

Bila fikir semula, hidup sangat tidak cukup dgn sekadar goyang kaki...
Tidak cukup dgn sekadar petik jari
Kata pepatah : Yg bulat tidak dtg bergolek, yg pipih tidak dtg melayang kan...=)

Kadang-kadang lelah kehidupan itu sgt terasa
Bertaburan manik-manik jernih
Ah..!!
Cepat benar mengalah
Kata duta Rasulullah..??

Hujung minggu ni nak ajar cikgu-cikgu main galah panjang...=) Tak tau la nak jadi apa...layann...=)
Dasar dan Polisi tak gerak-gerak lagi ni...
Alat muzik sy... malas nak komen banyak-banyak...=)
Pembinaan instrument sosioemosi tak habis bina lagi ni.. Kabus banyak sgt...=)

Tingkatkan kualiti amal.

Wallahua'llam

Firashatul Jannah

nota tangan yg indah : sy perlukan kamu !!!!

Anak-anakku menari..=)

Bismillahirrahmanirrahim...

Tak tau nak cakap apa...=)
Kita tgk video la ye...

Pandai betul budak2 ni...

Berat nanang...=)



Jenuhla kalau cikgu tak pandai menari....=)

Siapa cikgu? siapa cikgu ? Sila angkat tangan...=p


Yg ni lagi laa hai....


Firashatul Jannah

p/s : kata Pn.Azila... Athirah kena menari yee...=) (berat nanang..=p)



Bismillahirrahmanirrahim...(ikhlaskan)


"Sayang, dulu sebelum kahwin, Sayang tak ada pun ajak abang keluar makan sama-sama ke, 'dating' ke, Sayang takut Allah ye?"


"Mestilah cik abang sayang. Sayang nak bagi cinta kita 'meletup' selepas kahwin. Orang yang tidak biasa berpuasa syahwat tak akan menikmati debaran saat berbuka dan bertemu dengan-Nya. Best kan bang, ada kenangan cinta yang terpelihara? :)"


by Fatimah Syarha

Sedapnyaaaa..... Bila nak boleh makan ni...

Firashatul Jannah


p/s : peringatan yang sgt dasyat untuk Athirah =)

p/s lagi : beringatlah kawan-kawan =)


Dia Cintaku


Lagi dua jam. KLIA sesak dengan ragam manusia. Ada yang berpelukan, ada yang bersalaman, berbual, dan ada yang mengambil foto. Ibu siap mendaftrakan namanya pada pegawai yang berkenaan. Mujur mereka sempat tiba sebelum jam yang ditetapkan. Pegawai itu agak sibuk dengan berbagai-bagai urusan.

“Jaga solat, tahu. Ibu nak Adib balik nanti boleh jadi imam kita. Bukan untuk sembahyang semata, tapi juga untuk semua persoalan. Biar jadi tempat rujukan. Ingat Adib, bukan semua Allah beri peluang begini,” nasihat ibu panjang lebar. Dia tak mahu anaknya dipolusi apapun.
“Baik, ibu. Adib tahu, tu. Ibu ada tinggalkan rendang tak dalam beg Adib tadi? Yalah, satu Syawal dah kena berangkat. Entah bila lagi dapat rasa masakan ibu, kan?” bibirnya tersenyum. Suasana terasa sayu sebentar. Keluarga kesayangan bakal dia tinggalkan.
Ibu mengangguk sambil tersenyum. Abah yang diam di  belakang hanya mampu geleng kepala sambil tersenyum.

Pengumuman panggilan penumpang ke platform masing-masing bergema. Abah menyorong salah satu beg Adib. Ibu berjalan di sampingnya. Satu Syawal tahun ini agak berbeza. Dia bakal pergi meninggalkan keluarganya buat sementara. Dia tahu, di pundaknya terpikul harapan umat. Maka dia pasrah sahaja.
“Adib, sampai nanti jangan lupa telefon kami ya. Sms ke, telefon ke, emel ke. Biar ibu kamu ni tak risau sangat,” pesan abah. Adib hanya mengangguk lemah. Sekejap saja lagi, dia akan meninggalkan bumi tercinta ini.
Satu sms masuk. Telefon bimbitnya berbunyi riang. Adib membuka sms tersebut. Dari Mahabbah. “Ana tunggu enta di sini. Sentiasa tunggu. Mak ayah pun dah kenal enta. Mereka tak kisah asal ana bahagia.” Adib mengeluh. Telefon N95 disimpan kemas di dalam kocek seluar semula.

Pegawai Jais yang terbabit memanggil semua pelajar berkumpul segera. Penerbangan menaiki Kuwait Airlines akan berlepas sekitar sejam lagi. Adib bersalaman dengan semua yang ada. Ibu, abah, Tok, Miasara dan Bukhari. “Abang akan rindu sangat pada adik abang yang comel ni. Jangan nakal-nakal ya,” suara Adib yang sedikit sayu itu memecahkan tangis Miasara. Anak kecil sebesar 5 tahun itu terlalu manja dengan abangnya. Tidak pernah berpisah.
Selesai segala urusan, Adib berangkat bersama pelajar-pelajar yang lain. Ruangan eskalator yang kosong itu membuatkan hati siapa saja terasa sayu. Hati terisi sendu. Bibir mengeluh kaku. Perpisahan itu sementara. Dan siapa yang berpisah kerana Allah, akan Dia hadiahkan pertemuan yang indah buat mereka. Siapa tahu.
Tidak dapat dibendung lagi. Setitis air mata lelaki akhirnya mengalir terus ke pipi. Tiada perjuangan yang mudah. Kata-kata Tok Wan dia genggam sebagai azimat. Amir di sebelahnya faham benar apa yang Adib rasa. Maka dia hanya diam seribu bahasa.
Di ruang menunggu, satu lagi sms masuk. Tidak lain tidak bukan Mahabbah. “elok-elok ke tempat orang,” itu pesanannya. Dia mengeluh lagi. Sudah-sudahlah.
“Kenapa kau mengeluh ni, Adib? Siapa sms tu?” sampuk Amir. Tersengih bagai kerang busuk.  Adib menyimpan telefonnya.
“Kawan lama. Eh, ibu aku kirim salam kat kau. Dia suruh kau makan banyak sikit biar besar macam aku,” keduanya ketawa besar. Mata-mata lain memandang mereka. Aneh, boleh bersenang hati sedangkan satu Syawal ini mereka akan meninggalkan Malaysia.

***

Sunyi. Kebanyakan penumpang sedang tidur. Khali tanpa sebarang bunyi. Bahkan pramugari yang ulang-alik juga tiada meninggalkan bunyi. Bergerak bagai pelesit semuanya. Adib yang duduk di hadapan bingkas dan memerhati sekitar ruangan penumpang itu. Ramai yang tidur. Ada seorang dua yang sedang menonton siaran arab yang tidak dapat difahami. Ada yang berbual. Ada yang mengaji. Sendirian. Adib tersentuh. Kenapa tidak masa ini dia membaca al-Quran? Bukankah masa lapang itu bermanfaat untuk orang mukmin?
Dia duduk kembali. Pramugari yang sedang lalu dipintasnya. “Sorry, could you bring me a glass of water, please?” ujar Adib. Pramugari itu senyum protokol dan berlalu selepas mengatakan, “wait a moment, sir,” pelat-pelat arab sahaja bunyinya.
Adib membuka beg sandangnya. Mushaf biru  tua pemberian ibunya itu ditatapnya. Kecil sedikit dari tapak tangan. Adib berbisik perlahan. Sebelum tangannya sempat menyelak, bismilah tadi terus diiringi surah Al-Fatihah. Kemudian, surah Az-Zariyat lancar menyusur dari bibirnya. Seakan tergambar di minda halaman-halaman surah itu. Sedang tanpa lengah, tangannya kemas menyelak satu-persatu mencari surah Az-Zariyat.
Bacaannya terganggu saat pramugari tadi mampir. Segelas air mineral dibawa bersama, sesuai dengan permintaan Adib. Dia membuka meja di hadapannya dan meletakkan mushaf itu di situ sebentar. Dia meneguk air mineral itu perlahan seusai membaca bismillah.

Dia menyelak mushaf semula. Kebetulan, dia terbuka satu halaman bertanda. Ada sekeping kad kecil di situ. Dia kenal benar pemberi kad itu. Seorang yang dia cintai sejak zaman sekolah menengah lagi. Bertudung litup berwajah ayu, siapa saja yang takkan terpikat dengannya. Susah hati lelakinya mahu melupakan rupawan yang jelita itu. Tahi lalat kecil di bawah bibir yang mungil, kelihatan bagai ada tak ada sahaja. Lesung pipit nipis yang bisa mencairkan iman mana-mana lelaki yang melihat, Adib lantas beristighfar. Indahnya ciptaan tuhan, indah lagi Sang penciptanya. Dia menutup mushaf kembali. Nampaknya, kehadiran kad itu di mushaf membuatkan dirinya gusar. Dia kembali bersandar pada kerusi pesawat berwarna hijau baldu itu, membiarkan dirinya tidur semula dalam alunan bacaan qari Nuwaina yang menggema di telinganya. Mujur dia membawa  pemain mp3. Amir di sebelah sudah lama lena dalam dunia mimpi.

***

Pemandangan di sawah sungguh menenangkan. Burung-burung yang terbang bebas, bagai bermain-main dengan tunjaian pokok padi di bendang yang terbentang. Indah. Hijau luas sejauh mata memandang. Adib duduk santai bersandarkan pokok kelapa rendang. Tok Wan pula sibuk mengangkat pukat yang ditahan pagi tadi. Siang kian tua. Hari bakal berganti dengan malam. Garis cahaya di ufuk barat sedikit menyilaukan mata. Tetapi amat indah untuk dihargai. Untuk ditatapi. Rambut nipis Adib disapa angin sawah yang mesra. Sedikit suam. Tok Wan yang berkopiah ke sawah senyum suka. Pukatnya mengena. Dia melangkah tenang ke arah Adib sambil menyuakan pukat yang berisi ikan sepat dan haruan itu. Adib menyambut dengan girang.  Tok Wan duduk di sampingnya. Dia menghembuskan nafas lega. Hari-hari tuanya memang agak meletihkan.
“Adib nak jadi apa bila besar nanti?” lembut sahaja pertuturan Tok Wan. Seluar Tok Wan ditarik sedikit dan dia menarik lutut ke paras dada. Tangan pula memeluk kedua lutut sendiri longgar. Adib yang bersandar pada pokok kelapa memandangnya dengan senyum.
“Entahlah Tok Wan. Adib ingat nak jadi doktorlah, Tok Wan,” nada suaranya tidak yakin betul. Bagai dia pun keliru dengan pilihan hidupnya nanti.
Tok Wan lepaskan nafas perlahan. Air liur ditelan sebelum memulakan bicara. “Nak tahu tak, dulu Tok Wan belajar di luar negara. Ayah Tok Wanlah yang nak sangat Tok Wan ke sana. Katanya, belajar di tempat orang, lebih baik. Kita belajar budaya orang. Belajar mengenal orang. Belajar mengenal dunia. Biar mata kita terbuka luas. Dan biar kita tahu, setara mana diri kita jika nak dibandingkan dengan tuhan yang Maha Kuasa itu,” Tok Wan berkata panjang lebar.
Adib pandang muka Tok Wan dengan teruja. “Tok Wan belajar di mana? Australia? Amerika Syarikat? London? Mekah?” soalan bertubi-tubi Adib menyebabkan Tok Wan ketawa berdekah-dekah. Apalah anak kecil berumur 6 tahun ini tahu apa itu luar negara. Semua yang ada di minda hanyalah New York, Amerika Syarikat, dan lain-lain Negara barat. Kalau Negara Islam pula, mungkin Mekah dan Madinah sahajalah yang dia tahu.

Tangan kiri Tok Wan mencapai ubun Adib lalu diusapnya perlahan. Cucu sulungnya itu amat manja dengannya. Cucu yang baik, tapi sayang, pemikiran anak muda dewasa ini sudah diracun dengan kemegahan barat. Kalaulah mereka tahu keagungan empayar Islam suatu tika dahulu. Kalaulah mereka mendalami sirah Al-Fateh. Kalaulah mereka meladeni kisah Al-Ayubi.
“Tak, cu. Tok Wan pergi negara lain. Negara tu banyak pasir, sebab ada di tengah padang pasir. Negara tu kadang panas, kadang sejuk. Kalau panas, lagi panas dari bersawah, kalau sejuk, mulut berasap macam makan sup ayam tok masa panas!” ketawa pecah di tengah suasana damai itu.
Tok Wan sambung lagi, “di sana ada ramai ulamak yang hebat-hebat. Semua janggut panjang-panjang macam Tok Wan. Tapi, mereka lagi pandai dari Tok Wan. Kalau baca Quran, semua orang menangis. Kalau cakap arab, lagi pandai dari Tok Wan. Masiid pun banyak,” terang Tok Wan.
Mata Adib galak memandang Tok Wan. Seakan begitu teruja sekali anak kecil itu. “Di sana semua orang pandai baca Quran ke? Macam Tok Wan?” Adib dia bertanya lagi.
Tok Wan angguk sambil tersengih melihat rasa ingin tahu yang membuak dalam Adib. “kalau Adib nak jadik doktor, Adib kena belajar rajin-rajin. Biar dapat belajar di luar Negara. Biar Adib banyak pengalaman, macam Tok Wan,” Adib sengih sahaja mendengar kata-kata Tok Wan.
“Tok Wan, Adib tak jadilah nak jadi doktor. Adib pun nak pandai mengaji macam Tok Wan jugak. Dulu Tok Wan belajar di padang pasir, kan? Nanti bila Adib dah besar, Adib pun nak pergi jugak,” ujar Adib, semangat.
Tok Wan ketawa besar. “Bukan padang pasirlah. Di Mesir. Mesir tu dekat padang pasir. Panas. Betul ke Adib nak pergi sana? Nanti menangis nak abah dengan ibu,” sakan Tok Wan menyakat.
“Apa susah, nanti Adib ajaklah abah dengan ibu sekali,” ujar Adib, selamba. Mereka ketawa bersama-sama. Azan maghrib pun berkumandang.

***

Amir mengangguk perlahan. Biarpun kisah ini telah sering didengarinya, dia tidak pernah bosan. Kebetulan dia terjaga dua jam sebelum pesawat tiba di Kuwait untuk transit penumpang, maka dia menemani Adib yang terjaga lebih awal darinya berbual.
Amir menggeliat. Perjalanan selama lapan jam itu melelahkan dia. Masakan tidak, inilah kali pertama dia menaiki kapal terbang. Kalau tidak mendapat tajaan Zakat Selangor, pasti dia tidak merasa semua ini. Siapa sangka dia dapat melanjutkan pelajaran ke Mesir seusai menyudahkan STAM di sekolah dahulu? Benarlah, tuhan yang mengaturkan baik buruk hambaNya.
Mereka tiba di Kuwait jam 6 pagi. Setibanya di sana, mereka bergegas mencari surau. “Lau samaht, aina musolla?” soal Adib kepada seorang petugas di situ. Sedikit kekok berbahasa arab.
Petugas itu menuding jarinya ke satu arah. “Syukran,” Adib mengucapkan terima kasih dan berlalu. Pelajar-pelajar yang lain masih berserakan di ruang menunggu tanpa hala tuju.
Setelah solat Subuh ditunaikan, mereka bergerak mencari restoran. “Jom kita ke kafe tu, ada wifi. Boleh online kejap,” ajak Amir. Adib setuju. Mereka bergegas mencari tempat duduk yang kosong. Laptop masing-masing dibuka. Seperti biasa, laman Facebooklah yang akan dibuka. Adib pula menghantar pesanan ringkas kepada ibunya bahawa dia selamat tiba di Kuwait. Lagi 6 jam, pesawat ke Mesir akan berangkat pula.
Adib lantas menulis status baru di laman Facebook. “Alhamdulillah. Currently at Kuwait. Do pray for us selamat dunia akhirat.”
Bunyi ‘buzz’ di ‘Yahoo Messenger’ mengganggu. Teguran dari Mahabbah.

Mahabbah_Sulaiman: Assalamualaikum. Ok tak flight tadi?

Adib_hensem: waalaikumussalam. Alhamdulillah ok je.

Mahabbah_Sulaiman: Oh.. Ana doakan anta selamat, ya? Sekarang pukul berapa di sana?

Adib_hensem: sekarang pukul 7 pagi.

Mahabbah_Sulaiman: Oh..
Adib, kenapa macam hambar je.
Adib ok tak?

Adib serba salah. Mahu jujur tapi nanti takut ada yang terluka. Bukan niatnya mahu melukakan hati sesiapa. Lagi-lagi insan sebaik Mahabbah.

Mahabbah_Sulaiman: Buzz!!!
Adib?

Adib_hensem: ye ana kat sini.

Mahabbah_Sulaiman: anta ok tak ni?

Adib mengeluh lagi. Amir yang duduk di sebelah faham apa yang Adib runsingkan. “Yalla, Adib. Berterus-terang lebih baik dari terus berdiam. Kulil haq walau kana murran. Berkata yang benar biarpun pahit,” Amir menyampuk tiba-tiba.
Adib mengeluh berat. Adib tak mahu hati Mahabbah terluka. Benar, dia memang sayangkan Mahabbah. Tapi, buat masa ini, ada yang lebih penting dari mengejar cinta duniawi.

Adib_hensem: Mahabbah?
Ana nak tanya sikit, boleh?

Mahabbah_Sulaiman: tanyalah..=)

Adib_hensem: boleh tak kita hentikan semua ni? Maaf, jujur, cinta ana bukan lagi pada anti.

Mahabbah_Sulaiman: ana tahu. Cinta anta pada ummat. Sama macam ana..=)

Adib_hensem: bagus anti faham. Tapi  cuba anti buktikan dengan perbuatan pula. Anti tak faham bahawa ana tak mahu lagi anti terus menerus begini dengan ana. Seakan bermain dengan angan-angan yang tak tahu bila akan jadi kenyataan. Bahkan, kita pun tak pasti bolehkah jadi kenyataan.

Mahabbah_Sulaiman: baik. Tapi ingat, ana akan tunggu anta sampai bila-bila. Ok? =)

Adib_hensem: tolonglah Mahabbah. Tolonglah jangan tunggu ana. Macam mana kalau kita tiada jodoh? Kalau ana mati ke, atau ana dijodohkan tuhan dengan orang lain?



Mahabbah_Sulaiman: tapi anta dah janji.

Adib_hensem: janji muda. Mahabbah, ini semua bukan prioriti. Kalau anti terus nak menunggu ana, dan ana menunggu anti, maka fikiran kita akan terganggu. Saling merindu. Sedang banyak lagi tanggungjwab sebagai pemuda yang sedang menunggu.

Mahabbah_Sulaiman: anta nak mungkir janji. Sampainya hati! Ana akan terus menanti anta sampai bila-bila. Ana takkan terima pinangan sesiapa pun kecuali anta.



Adib_hensem: be rasional, Mahabbah. Cinta ana sekarang hanya pada perjuangan. Ana tiada masa untuk memikirkan anti atau sesiapa pun. Harap anti mengerti. Mungkin kalau kita berjodoh, kita berjumpa. Kalau tidak, itu adalah aturan tuhan yang terbaik untuk kita.

Mahabbah_Sulaiman: Mesir dan sungai nil itu jodoh…

Adib_hensem: sudah-sudahlah Mahabbah…

Mahabbah_Sulaiman: ana akan tetap menanti Adib Zakaria. Kerana ana adalah Mesir.

Adib_hensem: cukuplah tu…

Mahabbah_Sulaiman: dan apalah Mesir tanpa Sungai Nil..

Adib_hensem: anti layak mendapat yang  lebih hebat daripada ana.

Mahabbah_Sulaiman: kenapa pelu anta mainkan perasaan ana begini? Ana tak sekuat itu untuk menahan tangis.

Adib_hensem: kita tiada ikatan yang sah. Jangan ikatkan diri kita dengan ikatan yang tidak sah. Tidak pasti. Kelak rasa cinta yang murni itu akan dibenci tuhan.

Mahabbah_Sulaiman:

Adib_hensem: sudah-sudahlah, Mahabbah. Letakkan perjuangan cinta pertama kita. Itulah cinta ana sekarang. Dan mungkin bila tiba masanya nanti, ana perlukan teman sejati untuk menemani hidup ana dalam berjuang. Kalaulah kita berjodoh suatu hari nanti, marilah sama-sama melayakkan diri kita. Kerana janji tuhan itu jelas, mahabbah. Orang mukmin itu untuk orang mukmin yang baik-baik. Sebelum sampai saat itu, cinta ana hanya pada perjuangan. Ilmu. Maaf kalau ana ada menyakiti hati enti. Jujur, memang hati ana suka pada anti. Tapi bukan itu yang ana utamakan sekarang. Andai kita tak berjodoh, maka itu yang terbaik untuk kita.

Tiada balasan. Diam. Khali.

Adib_hensem: mahabbah?

Mahabbah_Sulaiman: ana faham. Maafkan ana.

Adib_hensem: maaf kalau ana buat anti sakit hati ke ape, ye?

Mahabbah_Sulaiman: tak. Bukan salah anta. Salah ana. Ana terlalu leka mengejar yang ilusi.

Adib_hensem: ana doakan yang terbaik untuk kita. Biarpun sesiapa.

Mahabbah_Sulaiman: syukran. GTG. Salam.

Air mata Mahabbah tiada dapat dibendung lagi. Kacau gelora di jiwa tiada tertahan lagi. Maka perbualan yang memedihkan itu harus dihentikan.

Adib menghembus nafas lega. Meski berat, tapi dia berjaya mengungkapkannya. Dia tak mahu Mahabbah terus hanyut dalam angan-angan yang tidak jelas masa depannya, biarpun dia sungguh cintakan gadis itu. Biarlah. Cintanya kini hanya pada perjuangan. Kerana itulah pemuda yang sebenar, kata Tok Wan. Pemuda Islam yang sebenar tidak hanyut dengan cinta fana semata, kerana dia tahu bila masanya akan tiba untuk dia berteman, dalam menempuh badai perjuangan.

Nun jauh di Malaysia, air mata Mahabbah mengalir tiada berhenti. Seakan hanya air mata itulah yang menemaninya kini. Dia pasrah. Redha dengan pilihan Adib, kerana apa yang dikatakan Adib itu betul belaka. Dia yang terlalu leka dengan perasaan selama ini, hingga lupa ada cinta yang jauh lebih besar untuk dikecapi. Cinta ilahi. Dalam diam, dia berazam untuk menjadi wanita yang layak memiliki teman yang sempurna akhlaknya. Mungkin Adib, mungkin yang lebih baik dari dirinya. Air mata dikesat lalu dia bergegas mengambil wudhuk untuk solat taubat.

Di Kuwait pula, Adib tenang membaca Al-quran. Biarlah kisah cinta itu disimpan diam-diam dalam hati. Biarlah rasa cinta itu dipendam sampai tiba masanya nanti. Kerana cintanya hanya satu kini, mengejar cinta hakiki.
SMS dari ibu mematikan bacaan Adib. Ibu berdoa agar semuanya berjalan lancar. Adib senyum dan membalas dengan ucapan terima kasih. Bacaannya sebentar tadi disambung semula.

(kebetulan semalam saya menolong para pelajar baru yang telah terbang ke bumi anbiya’. teringat pula pada cerpen ini. mungkin dalam ramai2 mereka semalam, ada yang macam ini. tabahlah kalian. cintai perjuangan dahulu, barulah cinta yang lain menyusul, ya!)

By Abrar Shafie : fikrahislam.com 


 Firashatul Jannah 

nota tangan : Athirah doalah yg terbaik...I.Allah Tuhan tolong...=)


 
This Blog Are Protected By Me . DO NOT OPEN MY PAGESOURCE . Full Designed by -Nur Irdina Zakaria-
...