Sombongnye Kita.

Bismillahirrahmanirrahim (pilihlah aku untuk ikhlas)

I Love Allah, I Adore Rasul.

Kembali semula meneruskan, walaupun tidak banyak, asal saja masih ada dan tidak mati begitu saja..^^
Apa khabar? Saya masih baik-baik saja buat masa ini, biasalah, turun naik itu semestinya ada, bagaimana mengatasinya saja itu yang lebih utama =) dan seharusnya dalam pada kita melalui proses mengatasinya itu, harus serta wajib ada sokongan dan dokongan insan-insan yang sudi dekat.. bukan apa, agar bila kita jatuh, ada yang sudi hulurkan plaster buat rawat lukaan yang terbuka barangkali ^^ Iya.. enggak apa-apa lah.. Tuhan kan ada ^^ Tuhan itu tetap dan terus ada, tapi sejauh mana kebergantungan kita kepada Dia itu yang utama. Kalau gayanya seperti bayi yang baru lahir, menangis dahagakan susu ibunya, nah.. sudah pasti Dia juga akan ada bt kita sepertimana kita ada dalam memerlukan Dia.. Jangan sombong ye.. =)

Saya justeru teringat satu kisah yang dibawakan oleh salah seorang panel semasa sy menghadiri konvensyen pendakwah muda ipt asean baru-baru ini di USIM. Bagaimana kisah seorang anak remaja yang  masih belum faham ertinya takdir dalam konteks yang sebenar. Bukan salah dia. Kadang-kadang kita juga begitu. Kenapa sy bilang begitu? Fikir kembali, renung kembali. Kadang-kadang orang yang bergelumang dalam ladang serta kebunnya tarbiyyah dan dakwah juga turut terpalit dalam menyalahkan konsep takdir Tuhan, apatah lagi anak remaja seperti dia yg baru mula mengenal dunia Tuhan. Renung kembali.

Anak ini serta keluarganya di hamparkan ujian Tuhan, banjir besar, ibunya yang lumpuh, rumah sudah roboh, sekaligus kepahitan itu dirasai, lalu merpersoalkan atas alasan apa Tuhan memberikan takdir yang sedemikian? Kalau soalannya ditujukan buat sy pada masa itu, barangkali sy juga tidak bisa memberi jawapan yg sebetulnya, barangkali sy juga tidak mampu memberikan langsung jawapan apa pun buat dia..
Justeru, teman-teman, fikirkan semula.. Takdir, nikmat atau apa sahaja dari Dia Yg Maha Esa, tiada apa buat kita untuk kita pertikaikan, tinggal saja amalan kita buat dia serta sejauh mana kebergantungan kita pada Dia saja itu adalah persoalan utama yg besar untuk kita bahaskan. Kerana apa?

”Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.” [65:3]
Dan mengapa sy mengatakan kebergantungan serta amalan kita yang perlu dibahasakan? Kerana

“Dan Allah telah membuat suatu perumpamaan (dengan) sebuah negeri yang dahulunya aman lagi tenteram, rezkinya datang kepadanya melimpah ruah dari segenap tempat, tetapi (penduduk)nya mengingkari nikmat-nikmat Allah; karena itu Allah merasakan kepada mereka pakaian kelaparan dan ketakutan, disebabkan apa yang selalu mereka perbuat.”    [ 16:112 ]
“dan Allah sekali-kali tidak hendak menganiaya mereka, akan tetapi merekalah yang menganiaya diri mereka sendiri.” [ 29:40]
Teman-teman, Allah sudah banyak memberi kepada kita, ada masa Dia beri lagi, ada masa Dia simpan dan diberikan kepada kita di kemudian hari dan waktu. Ada waktunya Allah berikan kepahitan dulu buat kita. Masing-masing punya habuannya.
“Sesungguhnya Kami menciptakan segala sesuatu menurut (qadar) ukuran” [54:49]
Tapi teman-teman, kita selalu sombong pada Allah, Allah dah beri, terlalu banyak beri pada kita, tapi kita tidak hargai, bukan sekadar hargai, tapi kita tidak sedar dan nampak. Bila sekali Allah mencuit dengan rasa pedih yang sedikit, dgn kadar minimal 0.01%, pada Dia juga kita persalahkan. Kita jadi sombong pd Dia, kononnya dgn khidmat kita di dunia tidak adil Tuhan berbuat begitu pada kita. Sombongnya kita dengan Tuhan. Cukuplah teman-teman. Buangkanlah keegoan serta kesombongan kita. Bukan itu bekalan buat hari bertemu Ilahi, bukan itu pelaburan buat caruman rumah di Raudhah sana. Bosan barangkali membebel hal yang sama, ingatlah, yang sama inilah kadang-kadang buat kita lalai dan leka.


A'yun Sofia ^^


Tingkatkan kualiti amal.


Firashatul Jannah.


Road-to-happiness


No comments:

 
This Blog Are Protected By Me . DO NOT OPEN MY PAGESOURCE . Full Designed by -Nur Irdina Zakaria-
...