Anak-anak..:-)

Bismillahirrahmanirrahim...(ikhlaskan niat)
Salam'alayk...
    Maha Suci Allah, Tuhan semesta alam, dengan limpah dan rahmat serta izinNya bumi beredar, mentari bersinar, bintang begermelapan, bulan bercahaya, dan manusia meneruskan kehidupan. Selawat dan salam buat Rasulullah SAW, dengan nurnya alam diterangi, manusia disuluh kebenaran.. 
Alhamdulillah.. Alhamdulillah..Alhamdulillah..

   Hmm..lamanya lah yaa blog ni tak diisi... saat ini..jam 11.17 malam, melihat malam yang kian gelap..cik hanisah disebelah melayan KCB 2...;-)  SAYA?? :-).. hmm.. jari-jemari giat menari-nari diatas si putih mengisi serba sedikit di serambi ini.. bt tatapan sahabt2.. insyaAllah..:-)

 Apa kaitannya tajuk 'anak-anak' diatas dgn entri sy ini ya..?? (ada-ada ja mek ni ya..)
Tak.... bukannya apa.. teringin sesekali bbicara mengenai anak2 kecil..seronok kan bila melihat gelagat anak2 kecil, mcm2 ragamnya...hmm..mendidik mereka bukan satu perkara yg mudah.. kesabaran yg tinggi amat diperlukan..(kdg2 sy juga jadi hilang sabar melayan karenah mereka.:-), melayan karenah adik sendiri pun dah cukup dah..;-))..

 
   Haritu.. melihat shbt2 semua sdah tidur keletihan, tinggal la sy terkebil2 sorang diri.. tak boleh tidur..:-) hmm..penangan air nescafe hadiah dr AZ bt sy..katanya tanda perkenalan antara dia dan sy..(terima kasih..:-)) berbalik semula... justeru itu, telinga ini menjengah ke stesyen radio IKIM bt seketika.. hmm.. ada segmen menarik, slot anak-anak kita.. semua pengisian yg dibicarakan sgt menarik perhatian sy.. (padahal esoknya ada paper kimia kertas 2 untuk sy perjuangkan..:-)) 

     Bermula dengan berbicara mengenai bayi yg baru lahir sehingga anak itu membesar... sgt menarikkkk..!!! hmm.. bcakap tntang baby mesti semua org suka kan.. hmm.termasukla yg menulis nie.. sy pernah ckp dgn shbt sy.. hmm..sy suka baby ja.. yg umurnya lebih dr 2 tahun sy dah tak suka dah..:-) mcm ni pun ada.. shbt sy pun gelak, dia kata mana boleh camtu.. esok anak awak, sampai umur dia 2 tahun je la nak jaga dia..lps tu dah tak nak dah...ngee..:-) tak la mcm tu..anak sy anak sy laa... tak lah..:-)



  hmm.. serba sedikit pengetahuan yg sy dpt dr doktor yg kendalikan segmen tu... bermula dari 0 hari bayi tu dilahirkan, dia dah mula belajar.. ibu dgn ayah kena banyak ckp dgn dia.. mmg tak akan ada feedback dr dia..tapi dia faham apa yg kita cuba sampaikan pd dia.. dia akan serap banyak perkara, apa yg dia nampak, yg dia rasa, mcm2 lah.. cerdikkan anugerah TUHAN ini.. hmm..bila dah besar sikit.. dia dah mula pandai bmain dgn anggota badan dia.. main dgn kaki, tangan, mulut, mata, rambut dia.. kdg2 kita nampakkan baby masukkan kaki dlm mulut, masukkan tgn dia dlm mulut.. mula main dgn air liur dia...kalau ikut org tua2 dulu, bila baby tu masukkan kaki dlm mulut tanda nak dpt adik baru..hmm..hihi..:-) anak tu sedang belajar sebenrnya... deria2 dia dah mula kukuh.. jadi semua benda yg ada sekeliling dia, dia nak rasa..biarkan dia bermain,biarkan dia rasa...
   ah..pintar sungguh ciptaan TUHAN..



 kalau ikut pengalaman sy mnjadi PA mama sy bt seketika st masa dulu, bidang kerjaya bonda tercinta sy banyak melibatkan anak2 kecil.. justeru itu, banyak juga kerja2 yg dijalankan melibatkan anak2 kecil.. mmg kalau tgk tu, rasa mcm nak jadi budak2 balik..tapi, sila berfikiran secara realistik syg..:-) kata mama, budak2 ni kena banyak bagi dia main.. bagi dia explore.. jgn sekat dia.. biarkan dia main, sambil dia bermain, dia sedang belajar sebenarnya.. kalau boleh belikan mainan banyak2 untuk dia.. mainan yg bwarna-warni.. warna2 ini boleh merangsang perkembangan otak dia, jadi dia akn cepat belajar..:-) 



     Hmm..lagi satu.. tadi sy ada ckp kan..ibu dgn ayah kena banyak ckp dgn baby tu kan..
yes..mmg benar...tapi bila berckp dgn dia..gunakan bahasa2 yg paling indah.. sebenarnya hal ni boleh dipraktikkan ms baby tu dlm rahim ibu lagi kan.. dengarkn alunan2 zikir, bacaan2 al-Furqan, ckp dgn dia benda yg elok2 shja.. sebab apa yg kita bt, apa yg kita ckp pd dia..dia akan absorb benda tu, dan akan simpan dlm memori dia.. nanti, tiba satu masa dia akan praktikan semula apa yg dia absorb dlm memori.. penting sebenrnya berckp menggunakan bhs2 indh dgn anak2..supaya nanti first word dia pasti hanya perkataan yg indah2 ja kan.. kalau si ibu mesti nak first word anak dia ummi,ibu, mama dn sebagainya..:-)
  hmm...banyak sebenarnya kalau nak dikupas satu persatu tentang alam bayi ni.. bila baby tu dh mencecah umurnya 1 tahun... kalau umur 1 hingga 5 ni dikira kanak2 atau dlm bhs Melayunya toddler..:-) dlm jangka masa umur ini, lagi banyak benda yg dia nak tahu.. betul kan.. hmm..selagi tak jawab apa yg dia tanya selagi tu dia akan bertanya.. apa tu.. apa tu..apa tu.. comeyl sungguh... dlm masa umur inilah yg dia akan mula praktikkan apa yg tersimpan dlm memori dia.. waktu umur nilah.. tudung mak hilang, kasut tumit tinggi mak patah..gincu mak patah..mcm2 lah..tu kalau yg perempuan, kalau yg lelaki..ada karenah mereka masing2.. dia dah mula dgn 'imaginary play' dia..



   Masa umur2 mcm nilah dia nak cuba mcm2.. bagi ja dia cuba.. as long as dia masih dbawah pengawasan kita, more than enough.. sy ingat lagi kata Dr.Hasan Ali.. kalau anak cuba bubuh nasi dlm pinggan..tiba2 nasi tu tumpah..biarkan..jgn marah dia..dia tgh belajar... sy ingat lagi pengalaman sy waktu kecik2 dulu, kononnya nak tolong mak dkt dkt dapur.. tolong mak basuh telur lepas tu letak dlm peti ais.. sy pun cuba... sy tahu mak sy tgh tgk... sy pun bt dgn konfidennya... cuba nak bwk telur banyak2 sekaligus dr sink ke peti ais.. dr sink ke peti ais, satu2 telur tu jatuh..:-p:-)hihi.. mama senyum... 
    Dan bila umur anak2 meningkat, 5 tahun dan keatas.. mereka sudah mula mengenal 'role play'... tu lah yg boleh main masak2..kawin2.. mcm2 lah..:-) sy dulu selalu main masak2.. daun dijadikan duit..mcm2 imaginasi masa tu.. antum semua pun pernah alami kan benda nie..:-) seronok...


    hmm.. seronok kan bila bercakap tntang anak2.. bila la sy nak ada nak sendiri ya..:-) berangan lebih mak cik nie..belajar pun tak habis lagi... kala ini teringat lagu UNIC tntang anak2..
   Anak-anak adalah permata ayah bonda
  Penghibur duka lara, menyejukkan mata
  Ibarat kain putih yg suci dan bersih
  Terpulang bagaimana untuk mencoraknya..

  hargailah anak2 ya..sayangi mereka.. jgn buang mereka.. sekalipun mereka tidak punya bapa yg sah..mereka tetap hamba Allah yg punya hak diatas muka bumi ini..



video


" Sayangi anak-anak kerana mereka adalah masa silam kita,
hormati org tua kerana mereka adalah masa depan kita"



Salam Indah ,
  Firashatul Jannah

p/s: rabbanahablana minazwajina wa zurriyyatina qurataa'yyunwa ja'alnalilmuttaqina imama, ameeennn

No comments:

 
This Blog Are Protected By Me . DO NOT OPEN MY PAGESOURCE . Full Designed by -Nur Irdina Zakaria-
...