Duk rumah lagi baik ka duk kolej lagi baik..?? hmm

Bismillahirrahmanirrahim...(ikhlaskan niat)
Salamullahi'alayk..

       Maha Suci Allah, Tuhan semesta alam, dengan limpah dan rahmat serta izinNya bumi beredar, mentari bersinar, bintang begermelapan, bulan bercahaya, dan manusia meneruskan kehidupan. Selawat dan salam buat Rasulullah SAW, dengan nurnya alam diterangi, manusia disuluh kebenaran.. 
Alhamdulillah.. Alhamdulillah..Alhamdulillah..
  Hmm..apa kaitan dgn tajuk entri dkt atas tu ya..?
By the way.. alhamdulillah, sy dah selamat kembali ke KMPP bersama shbt2...
  Tak sabar2 nak mulakan semester baru.. sy kabor ke cik em..
    cik em, sy tak sabar2 nak balik KMPP, nak habiskan life as student in KMPP cepat2, nak keluar dari KMPP cepat2, nak masuk U cepat2, lepas tu nak kerja cepat2, lepas tu nak sambung belajar lagi cepat2, lepas tu nak kawin cepat2..dan lepas tu, lepas tu dan lepas tu.. semuanya sy nak cepat2..:-) sy tahu.. semuanya dalam ketentuan DIA..

   Baik.. mari kita mulakan entri yg berkenaan dgn tajuk diatas...mari..:-)(bak kata pengarah mai 09/10)
Shbt2 rasa lah kan.. mana lagi baik ya..hmm??

   Kalau tanya sy...hmm..sy pun tak berapa sure nak jawab sebenarnya..:-)
tapikan..
   kalau duduk rumah... dari sehari ke sehari dpt dilihat berat makin bertambah(i guess),
sebab asyik makan ja.. lepas tu pulak, riadah jarang2, malah kadang2 malas langsung nak exercise..hee ;-) lepas tu, dkt rumah, pukul 11 abah ajak keluar minum lagi...;-) banyak betul kesinambungan dalam pemakanan seharian sy dkt rumah...ish3..teruk3..:-p

  kalau duk dekat kolej, makan insyaAllah la, paling maximum makan nasi pun sehari sekali, tu maximum, minimum tak makan langsung..(bocor rahsia, nanti mummy baca..;-p).. tu pun kadang2 duk buat pelik dari org lain, makan nasi selang sehari..:-D ditambah lagi..bila duk kat kolej, riadah tu alhamdulillah..agak konsisten..;-) paling tak pun pusing tasik..jadilah... tapi riadah paling berkesan sekali..berjalan kaki ke kuliah ke tutor, naik tangga turun tangga, turun tangga dewan kuliah tak mencabar sgt la..;-) yg paling best sekali kadang2 bila berkejaran ke kuliah disebabkan oleh "terlambat" sedikit itu...hee:-p(awas..jarang2 ja ya!!..;-)) jadi bila dah lama tak balik, sekali balik semua org tegur, 
       "Eih..awat kurus sgt ni, awat haluih sgt ni.." ;-p heh..:-D

   Mcm mana? mana lagi baik?

Lagi..

  Duk dkt rumah mmg tak bukak buku langsung..al-maklum alasannya sebab dah habis sem, jadi start sem baru daH tak belajar yg lama.. walaupun...:-)(cerdik budak2 zaman skrng, mcm2 putar..:-)) Duk dkt kolej.. nak tak nak kena jugak bukak buku... walaupun sekadar lab manual..:-p tapi bukak jugak...hee:-) 

lagi..

  Duk dkt rumah, masa yg ada sgt banyak dihabiskan dgn tidak berbuat apa2 yg berfaedah.. astghfirullah.. sebab ketandusan idea sebenarnya.. hmm.. sebab bila kita cuti bukan semua org cuti sekali dgn kita.. jadi.. sy perlu mengerti itu..:-p jadi buat la perkara2 yg berfaedah menurut tafsiran sy.. salah satunya ni lah.. sejak dua menjak tiga menjak ada blog nie...haisy..:-) lepas tu, tv pun tak terlepas jugak... since sy balik rumah, mcm2 rancangan ada dkt tv tu.. program apa.. mari menari lah, halimah jongang la, tom tom bak la, hagemaru la..mcm2 lah.. sy pun kadang2 tak terlepas jugak...kadang2 duk jeling2 jugak...haisy:-) lagha2..astaghfirullah
   Kalau duk kat kolej.. alhamdulillah.. kalau tak da kelas, masa diisi dgn study, kalau tak study, diisi dgn meeting sana sini...(termasukla meeting tingkap,pintu, periuk belanga sekali..eyh tak..gurau2..:-p) sekurang2nya masa sy di sini tak dibazirkan mcm tu ja..sekurang2nya ada la sumbangan untuk kolej sikit.. mmg kalau duk kat kolej jadi org yg agak serba serbi tak tahu perkembangan la jgk..

Mcm mana..? Mana lagi baik..?

Lagi..
  Hmm...apa lagi?

Kalau duk kat rumah,hmm..usrah pun dalam alam maya ja...tu pun sekadar biasa2 ja..hmm.. tak best2.. sebab tak rasa nikmat berjemaah n berukhuwah.... pengisian rohani semuanya tertakluk dibawah terma dan syarat diri sendiri..heh:-) Tuhan sgt menguji bila kita berseorangan, bila kita diberi kesenangan... Tuhan sgt menguji.. kalau tak kuat..na'udzubillah...
   Duk dkt kolej..subhanAllah..masyaAllah.. indahnya bila dpt ber'usrah' dgn shbt2.. terasa ms terhenti seketika.. 


hmm... dah la tu kut...
  Mcm mana ? 

Tanya sy, dua2 best.. duk kat rumah ka dkt kolej ka, hatta dimana2 sekali pun... semuanya bergantung pada diri kita sendiri...(tahu pun..tanya lagi..:-P) bukan..sekadar berkongsi pendapat dgn shbt2... 

Wallahua'llam


Salam Indah
   Firashatul Jannah


p/s: duk rumah best, sebab ada mummy, abah..semua ada..
p/s: kdg2 kita jadi lupa pd pemberian Tuhan, kita selalu tak bersyukur...astghfirullah
        t'ingat kata sorang ustz ni, manusia memang tak akan pernah lari dari himpitan   
        kubur,himpitan kubur ini berlaku disebabkn manusia tidak bersyukur..na'uzdubillah..    hatta,  puteri nabi sendiri terkena himpitan kubur, apatah lagi kita..

3 comments:

nur~ said...

hahaha.b'tuah shbt an sowg nih.
mm.btol la.2dua best.
xkira kt mna pn kta ad..
plg pntg kna engt tgungjwb kta.
sbg khalifa n hamba ALLAH~

Afifah Khamis said...

ya stuju ngn kinah..
tp fifah rase kt kolej kita ad tggungjwb yg perlu dilaksanakn..
mane2 pn sonok.. asal hati senang.. :)

Tilam said...

teringat kenangan dok kat U dulu. Dah 10 tahun masa berlalu. Kenangan di U masih di kenang sehingga sekarang.

 
This Blog Are Protected By Me . DO NOT OPEN MY PAGESOURCE . Full Designed by -Nur Irdina Zakaria-
...